Slovensko málo pomáha Ukrajine s reformami, tvrdí Lajčák

Slovensko málo pomáha Ukrajine s reformami, tvrdí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Uviedol to na piatkovej konferencii „Európska únia v roku 2015: Silný mandát, krehká politika“, ktorú organizovala Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

05.06.2015 15:15
debata (54)

„Slovensko vie, aká gigantická úloha to je a je naivné myslieť si, že to Ukrajina zvládne sama,“ povedal šéf rezortu zahraničia o reformnom procese nášho východného suseda. „Slovensko si prešlo svojou fázou transformácie a reforiem a vieme dobre, že bez európskej perspektívy by sme neboli tým, čím sme dnes,“ povedal Lajčák.

Šéfovi slovenskej diplomacie chýba na Ukrajine vysvetľovanie reforiem, ktoré krajina musí urobiť. „Ľudia nechápu, prečo sa prijímajú také náročné opatrenia, nerozumejú, prečo to majú prijať,“ povedal. Lajčák si však myslí, že hoci je na Ukrajine v otázke zbližovania sa s EÚ „veľa dobrej vôle,“ Slovensko by malo pomôcť nášmu východnému susedovi aj tým, že mu odovzdá naše skúsenosti z reformného obdobia.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie by Európska únia mala rozmýšľať nad tým, kde chce Ukrajinu, ale všetky krajiny Východného partnerstva vidieť za niekoľko rokov. „Môže sa stať, že reformné úsilie zlyhá, že tieto krajiny potom siahnu po vízii, ktorú ponúkne niekto iný, a bude neskoro,“ konštatoval Lajčák.

Šéf diplomacie na konferencii uviedol, že Slovensko nie je zástancom „bezhlavého rozširovania sa“ Európskej únie. „Považujem však za alibistické niekomu odopierať právo stať sa členom EÚ vopred, bez toho, aby sme s ním vôbec diskutovali o plnení kritérií,“ uviedol Lajčák.

Lajčák sa na konferencii venoval aj téme migrácie. Pripomenul, že v máji Európska komisia prijala návrh riešenie migrácie. Podľa tohto návrhu by Slovensko malo prijať 471 utečencov z Talianska a 314 z Grécka. „Slovensko podporuje umiestnenie alebo presídlenie na dobrovoľnej báze v rámci schopností, kapacít a možností jednotlivých členských štátov EÚ,“ povedal Lajčák.

Podľa návrhu by títo utečenci museli na Slovensku ostať päť rokov. Šéf rezortu zahraničia je presvedčený, že nie je možné zabrániť presunu utečencov v rámci schengenského priestoru.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #Miroslav Lajčák #Ukrajina