Ukrajina: Podľa Rusov by Slovensko mohlo byť mediátorom vzťahov

Slovensko by mohlo zohrať úlohu mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal to poslanec ruskej Štátnej dumy Alexander Petrov.

06.06.2015 11:43
debata (34)

„Ukrajinci sa s nami stretnúť nechcú. Našťastie je slovenský parlament, ktorý je pripravený byť mediátorom tohto projektu, aby sme sa stretli v Košiciach. My sme pripravení. Pre nás je to veľmi dôležité,“ povedal Petrov, podľa ktorého má Rusko záujem na pokračovaní košickej konferencie Cesty k mieru. Na jar na nej diskutovali zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Slovenska o riešení konfliktu na Ukrajine.

„Chceme byť aj na jeho pokračovaní. Je to o tom, aby parlamenty týchto krajín mohli diskutovať o zložitých otázkach. Vojna na Ukrajine je bolestná otázka, pretože Ukrajinci sú naši bratia,“ povedal Petrov.

Košická konferencia by podľa poslanca NR SR Ľubomíra Petráka mohla mať pokračovanie na jeseň. „Slovensko v Košiciach zohralo úlohu aj sprostredkovateľa dvojstranných rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou. Strany, ktoré majú problém zasadnúť za rokovací stôl, si vyjasňovali svoje pozície.

Máme záujem pokračovať v tomto formáte aj na jeseň. Musia to však odobriť všetky strany,“ povedal Petrák s tým, že slovenský parlament už má prísľub ruskej strany. „Budeme ho hľadať aj na Ukrajine a v Nemecku, aby sa mohli hľadať východiská pre mier,“ dodal Petrák.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Ukrajina #medzinárodné vzťahy