Bratislavskí krajskí kukláči v Lešti pohoreli

Vojenské výcvikové stredisko Lešť odhalilo slabiny špeciálnych policajných jednotiek zo Slovenska aj z Česka. Fyzicky náročné zásahy dva dni preverovali ich kondíciu, schopnosti aj techniku. Najhoršie dopadli bratislavskí krajskí kukláči.

07.06.2015 16:00
kukláči, vrtuľník, zásah, Foto:
Policajná súťaž v Lešti.
debata (20)

V Lešti sa tento týždeň konal desiaty ročník Medzinárodných majstrovstiev špeciálnych policajných jednotiek. Zúčastnilo sa na ňom 13 zásahových jednotiek z oboch krajín a súťažili v šiestich disciplínach. Posledné priečky až v piatich z nich patrili Pohotovostnému policajnému útvaru odboru poriadkovej polície krajského riaditeľstva v Bratislave, a tak v celkovom hodnotení skončil na poslednom mieste.

Na chvoste tabuľky sa ocitli aj kukláči z Trnavy a z Nitry. Naopak, najlepšie výkony podával Útvar osobitného určenia policajného prezídia SR, za ním nasledovali zásahové policajné jednotky z Ostravy a košickí kukláči si vybojovali tretie miesto.

„Po prvýkrát v histórii majstrovstiev cvičili spolu špeciálne policajné zásahové jednotky, česká aj slovenská,“ povedal riaditeľ odboru výcviku policajného prezídia SR Miloš Smejkal. Cvičenie bolo zároveň výsledkom nedávneho dohovoru oboch strán.

Majstrovstvá sa začali mimoriadne ťažkou disciplínou za pomoci makety vrtuľníka v časti Jakub Gun. Samotní aktéri ju označili za najťažšiu. Potrápilo ich zlanovanie a práca vo výškach, čo poriadne preverilo ich takticko-streleckú úroveň aj telesnú kondíciu. To, že členmi špeciálnej jednotky nemôžu byť padavky, ukázala druhá disciplína Via ferrata.

Tá sa odohrávala v lezeckej skalnej lokalite Bralce, ktorá je určená na výcvik vojakov špecialistov. Pozostáva z prírodného skalného masívu, v ktorom sú osadené istiace body a stanovištia, oceľové laná a rôzne premostenia. Maximálne sústredenie a presnosť si vyžadovala aj streľba z auta počas jazdy, ktorá zavŕšila náročnú prvú časť súťaže.

Jednotky si zmerali sily aj v nebezpečnej disciplíne zásah v byte. Táto sa odohrávala v špeciálne upravených bytoch a strieľalo sa ostrými nábojmi. Preto sa kládol zvlášť zvýšený dôraz na bezpečnosť zásahu. Nasledoval strelecký parkúr zameraný na vyspelosť v streľbe. Na záver museli ešte zvládnuť beh na špeciálnej prekážkovej dráhe.

Na majstrovstvách sa zúčastnili družstvá pohotovostných policajných útvarov všetkých slovenských krajských policajných riaditeľstiev, Útvar osobitného určenia, Mobilná zásahová jednotka hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, český Útvar rýchleho nasadenia spolu so zásahovými policajnými jednotkami z Ostravy a Brna.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kukláči #Lešť