Ministerstvo hospodárstvo bude viesť Vazil Hudák

Budúcim ministrom hospodárstva sa stane súčasný štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák. Potvrdil to premiér Fico po stredajšom rokovaní vlády.

09.06.2015 12:38 , aktualizované: 10.06.2015 14:00
debata (10)

Premiér uviedol, že nový minister by mal byť vymenovaný do funkcie už čoskoro, keďže dňom 11. júna končí Hudák vo funkcii štátneho tajomníka. "V doobedňajších hodinách som poslal pánovi prezidentovi SR list, v ktorom mu navrhujem ako predseda vlády vymenovať za ministra hospodárstva pána Vazila Hudáka. Neviem, kedy pán prezident stanoví dátum vymenovania,“ povedal Fico, s tým, že podľa ústavy musí prezident návrh vlády rešpektovať.

Informácia, že novým členom vlády bude práve Hudák, prenikla minulý týždeň. Čakalo sa však na výsledok ďalších rokovaní, pretože Hudák mal zahraničnú pracovnú ponuku aj zo súkromného sektora. „Ja nie som typický štátny úradník, prišiel som zo súkromného sektora a v podstate sa tam plánujem aj vrátiť. Ponuky boli, ale človek musí zvažovať nejaké to volanie štátu verzus firma," povedal Hudák podľa portálu teraz.sk.

Budúci minister sa rozhovoril aj o svojich prioritách vo vláde. Jeho cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie a tiež dotiahnuť rokovania s potenciálnymi investormi. „Ďalšou otázkou je energetika, najmä negociácie s Enelom a budúcnosť Slovenských elektrární, vôbec nastavenie energetického mixu pre Slovensko, a potom je tu aj otázka podnikateľského prostredia na Slovensku," povedal pre portál.

Pred príchodom na ministerstvo financií Hudák pracoval v pozícii výkonného riaditeľa J. P. Morgan Chase Bank v Londýne, bol viceprezidentom v Citigroup v Prahe a v Londýne. Od mája ministerstvo hospodárstva dočasne vedie šéf rezortu financií Peter Kažimír. Dovtedajší minister Pavol Pavlis musel odísť po prevalení kauzy, keď v organizáciách rezortu hospodárstva získala zákazky na upratovanie firma jeho švagra.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #Pavol Pavlis #Vazil Hudák