Žena skončila v kufri, policajti sa len prizerali

Škandalózny postoj policajtov, ktorí mali pomôcť žene, no neurobili nič. Ich nevšímavosť mohla mať pritom vážne následky. V sobotu nadránom sa dvojica mestských policajtov vo Zvolene nečinne prizerala na to, ako partia mladíkov nakladá do kufra taxíka ženu proti jej vôli.

09.06.2015 20:00
zvolen, žena, taxík, únos Foto:
Záber z incidentu pred zvolenskou diskotékou.
debata (53)

Muži v uniformách stáli pár metrov od nich a neprejavili ani snahu zabrániť taxíku, aby s dievčaťom v kufri odišiel. V tomto prípade nepochybili len oni, ale aj taxikár. Ten nemal súhlasiť s uložením človeka do kufra.

Incident sa stal v sobotu v skorých ranných hodinách na najväčšom zvolenskom sídlisku Západ pred známym podnikom. Dvojica službukonajúcich policajtov sa pristavila pri skupinke ľudí pred diskotékou. Tomu, čo sa dialo v ich blízkosti, nevenovali takmer žiadnu pozornosť, napriek tomu, že jeden z prítomných mužov ich na to upozornil.

Celá situácia je zdokumentovaná na videu, ktoré koluje na internete. Na ňom je vidieť, že žena sa bránila a do auta nastúpiť nechcela. To však neprekážalo mladíkovi, ktorý sa spolu s ňou za pomoci ďalších mužov do kufra zavrel. Na situáciu nereagoval ani taxikár. Za volantom počkal, kým ženu uložia do kufra, a potom s posádkou pokojne odišiel.

Zvolenská primátorka Lenka Balkovičová považuje nečinnosť policajtov za škandalóznu a dala si pripraviť podklady na detailnejšie preštudovanie. Primátorka tvrdí, že s týmto podnikom má mesto dlhodobejšie problémy a na diskotéku dostali v minulosti viaceré sťažnosti, ktoré sú voči poriadku mestskej polície neakceptovateľné.

„Z toho videa a celkovo z incidentu mi vzišli ešte aj ďalšie skutočnosti, ktoré potrebujem preveriť. Z môjho pohľadu došlo k porušeniu legislatívy a voči týmto mestským policajtom budú vyvodené dôsledky. O konkrétnych postupoch však budem informovať až po preskúmaní všetkých skutočností,“ uviedla primátorka v stanovisku.

Mestský poslanec Matej Snopko poukázal na to, že podcenenie situácie policajtmi môže mať súvis s tým, že mestská polícia od volieb nemá svojho náčelníka. Vec budú preto riešiť aj na komisii verejného poriadku.

Denníku Pravda sa podarilo skontaktovať s mužom, ktorý pomáhal zatvoriť ženu do kufra, a tiež s jedným mestským policajtom, ktorý tam bol. Obaja si neželali zverejniť svoje mená. Muž tvrdí, že incidentu predchádzala hádka a bitka dvoch žien.

Jednu z nich sa nedarilo upokojiť a podľa neho bola opitá, agresívna. Myslí, že nemali inú možnosť. Zvolenský mestský policajt zase povedal, že v tomto prípade nie je čo riešiť. „Babu naložil do auta jej frajer, lebo sa chcela biť, a cez kufor si potom presadla na zadné sedadlá auta,“ reagoval pre Pravdu.

Poškodená žena pre Pravdu uviedla, že celá situácia ju mrzí a pomoc polície by v tej chvíli uvítala. „Nechcela som ísť do taxíka a ešte som aj búchala, aby ma pustili von. Policajti určite mali zasiahnuť, keďže v hocijakých iných situáciách to robia, aj keď netreba. Bolo mi to nepríjemné, ale trestné oznámenie nebudem podávať,“ vyjadrila sa.

To, že policajti mali niečo robiť, si myslí aj náčelník banskobystrickej mestskej polície Miroslav Bálint. Pripomenul, že ak ide o ohrozenie zdravia alebo života, tak mestský policajt musí konať. „Právomoci mestskej polície sú síce presne vymedzené, ale ak aj nie je v ich kompetencii zasiahnuť, majú minimálne také právomoci a povinnosti ako bežní občania. Ak usúdili, že nie sú oprávnení riešiť túto situáciu, tak mali zabezpečiť, aby bola privolaná štátna polícia,“ dodal Bálint.

Lekár Ľubomír Lipták varuje, že prevoz v kufri mohol mať vážne následky. „Ak bola žena aj pod vplyvom alkoholu, v takejto neprirodzenej polohe jej mohlo prísť nevoľno, mohla vracať a hrozilo zadusenie,“ pripomenul lekár. Podobné riziko videl aj poslanec Snopko, podľa ktorého policajti nedomysleli následky. „Dámu nakladali do kufra, mohlo jej tam prísť zle, mohla tam aj zomrieť alebo si vážne poškodiť zdravie. Stať sa môže všetko,“ poukázal Snopko.

Prípadom sa už zaoberá aj štátna polícia. Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltýniová potvrdila, že ide o dôvodné podozrenie zo spáchania priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Dodala, že polícia vec preverí v priestupkovom konaní.

Trestom za takýto priestupok je pokuta až do 1 300 eur. Zatiaľ ešte nie je jasné, kto všetko bude zodpovednosť znášať, ale vylúčené nie je, že ju ponesie aj samotný taxikár. Jeho kolega z taxislužby si myslí, že takéto správanie je absolútne neprofesionálne a v žiadnom prípade nemal dovoliť, aby kohokoľvek násilím zatiahli do taxíka, ešte k tomu do kufra. „Ak vec nechcel riešiť, mohol vyjsť z auta a požiadať o pomoc policajtov. Stáli predsa kúsok od neho,“ uzavrel taxikár.

Medzi základné úlohy mestskej polície patrí zabezpečiť verejný poriadok, pomáhať pri ochrane obyvateľov pred ohrozením života a zdravia a tiež oznámiť príslušným orgánom porušenie zákona, ak riešenie nespadá do jej kompetencie.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #žena #Zvolen #taxikár #incident