Mladých v Drahovciach prebudil hokejbal a centrum voľného času

Vedia, ako dostať deti od počítačov. V Drahovciach v Piešťanskom okrese stavili na šport a kultúru, do ktorých investovali čas aj peniaze, a oplatilo sa. „O mládež sa treba jednoducho starať, je to o prístupe. My sme príklad toho, že to funguje. Chce to najmä ľudí, ktorí sú do toho zapálení, zvyšok je už na deťoch.“ hovorí starosta obce Juraj Klein.

10.06.2015 12:30
06-hokejbal-3x Foto:
V Drahovciach časť mladých ľudí zaujal hokejbal
debata (2)

Žiakom v Drahovciach sa rozhodli pomáhať aj mladí ľudia, vo veku okolo 20, z občianskeho združenia Superuvoľnení­.Najväčšej popularite sa v obci teší futbal, ktorý má tradíciu hádam v každej dedine. Za Drahovce hrajú štyri mužstvá, muži, dorast, žiaci a prípravka, ktorú tvoria chlapci od 6 do 11 rokov. „Muži získali prvé miesto, môžeme postúpiť do piatej ligy,“ hovorí starosta dvaapoltisícovej dediny.

Čoraz viac mladých sa zaujíma aj o hokejbal. „Vlani sme otvorili nové hokejbalové ihrisko, ktoré sme vybudovali z vlastných peňazí. Záujem o tento šport bol taký veľký, že sme vytvorili ligu,“ hovorí Klein. Hokejbal oslovil ľudí od 15 do 40 rokov. Dnes ho hrá v Drahovciach osem tímov s 10 až 15 hráčmi, ktorí sa počas hry striedajú rovnako ako pri hokeji. „Chceli by sa k nám pridať aj tímy zvonka, ale zatiaľ je nás dostatok,“ hovorí starosta. K ihrisku by mali časom pribudnúť aj šatne, hráči zatiaľ využívajú tie pri škole. „Od septembra chceme zaviesť pre žiakov do 15 rokov hokejbalový krúžok, ktorý bude fungovať v rámci centra voľného času,“ hovorí starosta. Niektorí školáci sú už malými hasičmi. V polovici mája reprezentovali miestnu školu na súťaži Mladý hasič v Hlohovci.

V obci začalo fungovať aj kino. „Jeden týždeň premietame v sobotu pre deti, druhý týždeň v nedeľu pre dospelých,“ hovorí Klein. Počas sobôt býva v kinosále podľa neho 30 až 40 malých divákov. Vyhľadávané je aj centrum voľného času, ktoré otvorili pred štyrmi rokmi. V rámci neho založili divadelný súbor Dobreta. Účinkujúci majú od 15 do 30 rokov. Odohrali už štyri divadelné predstavenia. Podľa vedúcej centra Blanky Kollárovej si v nich zahrali aj mladšie deti či škôlkari, ktorí navštevujú divadelný krúžok a tvorivú dramatiku.

Vo všetkých predstaveniach si zahrala aj desaťročná Ella Ledecká. Do krúžku sa prihlásila ako druháčka na základnej škole. „Bola som hanblivá, no páčilo sa mi, že tam budeme vymýšľať rôzne veci a bude zábava.“ Najviac sa jej páčila postava Zlej kráľovnej v predstavení Snehulienka a sedem trpaslíkov. „Odkedy tu máme centrum voľného času, nič mi nechýba,“ hovorí spokojná Ella. Chodí doň skoro každý deň. Okrem divadla sa venuje aj športu. „Od piateho ročníka chodím do školy do Piešťan. Začala som tu hrávať volejbal.“ Niekoľkokrát zavítala Ella aj do obecného kina. <PE>

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokejbal #centrum voľného času #Drahovce