Paneurópska vysoká škola má problém s právom

Niekdajšia Bratislavská vysoká škola práva, terajšia Paneurópska vysoká škola, nemôže prijímať nových študentov na právo. Minister školstva Juraj Draxler minulý mesiac pozastavil tejto súkromnej škole možnosť udeľovať titul bakalár alebo magister v tomto študijnom odbore.

10.06.2015 14:39 , aktualizované: 19:30
paneuropska vysoka skola, ruzinov Foto: ,
Paneurópska vysoká škola v Bratislave.
debata (13)

Akreditácia pre školu, o ktorú je spomedzi súkromných škôl najväčší záujem, bola pozastavená pre nezrovnalosti, ktoré sa týkali najmä jej pobočiek v Česku a tiež v Žiline.

„Fakulta v súčasnosti nesmie prijímať nových študentov. Tí, ktorí boli prijatí pred pozastavením akreditácie, však môžu zatiaľ riadne dokončiť štúdium,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu školstva.

Samotné ministerstvo však naznačuje, že teoreticky môže škola už v lete prijímacie konanie obnoviť a začať semester v riadnom režime. „Prijímanie študentov v tejto chvíli by však bolo protizákonné,“ upozorňuje ministerstvo.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Koniec predajcov diplomov.

Paneurópska vysoká škola však tvrdí, že nedostatky, ktoré jej boli vyčítané, už pred niekoľkými mesiacmi odstránila. Draxlera v stredu listom požiadala, aby prijaté opatrenia Akreditačná komisia čo najrýchlejšie preverila tak, aby od jesene mohla prijať študentov 1. ročníka bakalárskeho a magisterského štúdia. „Veľmi ma to mrzí vzhľadom na študentov. Prvé prijímacie konanie sme mali už v apríli, kde som svojím rozhodnutím prijal do 1. ročníka bakalárskeho štúdia 175 študentov,“ uviedol dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor. Keďže tak urobil ešte pred rozhodnutím ministra, prijať ich mohli bez problémov.

Ivor dal zároveň najavo, že škola verí v to, že akreditácia jej bude čo najskôr obnovená. Na budúci týždeň totiž plánujú druhé kolo prijímačiek. V neistote sú aj študenti 3. ročníka bakalárskeho štúdia. Podľa Ivora má na fakulte tento rok končiť celkovo 450 bakalárov. „Ak bude toto rozhodnutie k 1. septembru ešte platné, tak ich nebudeme môcť prijať na magisterské štúdium,“ dodal dekan fakulty.

Návrh na dočasné odňatie práva udeľovať akademické tituly v študijnom programe právo vzišiel z Akreditačnej komisie. Tá podľa rezortu školstva zistila, že fakulta práva uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých bol akreditovaný. Výhrady sa týkali najmä toho, že štúdium sa uskutočňovalo v pobočkách, na ktoré nemala škola osobitnú akreditáciu, a obsah študijného programu bol pozmenený.

Rezort školstva zároveň upozornil, že k absolventom Paneurópskej vysokej školy mala výhrady aj Česká advokátska komora. Tá informovala, že absolventov súkromných škôl neberie za koncipientov a nepúšťa ich k advokátskym skúškam. „Nechceme študentom vytvárať prekážky v uplatnení, ale pri niektorých školách máme pochybnosti o kvalite výučby, prekáža nám tiež, že pobočky nemajú akreditáciu na výučbu českého práva,“ tvrdí na webovej stránke Českej advokátskej komory jej hovorkyňa Iva Chaloupková. Magisterské štúdium práva majú v ČR akreditované len štyri tamojšie fakulty verejných vysokých škôl. Na porovnanie, na Slovensku je šesť právnických fakúlt, dve z nich sú súkromné.

Bratislavská súkromná vysoká škola má v Česku tri pobočky – v Prahe, Ostrave a v Brne. S týmito pobočkami však končí. „Na základe rozhodnutia správnej rady ešte z apríla sa zrušilo komplexné uskutočňovanie študijného programu v Českej republike a na pracovisku v Žiline, počnúc akademickým rokom 2015/2016,“ informoval Ivor.

Skutočnosť, že podnet na Paneurópsku vysokú školu prišiel aj z Česka, potvrdil šéf slovenskej Akreditačnej komisie Ľubor Fišera. „Česká akreditačná komisia sa pýtala, či detašované pracoviská tejto vysokej školy v ČR sú akreditované u nás. A boli tiež podnety niektorých členov Akreditačnej komisie, že nemajú akreditované detašované pracovisko v Žiline,“ hovorí Fišera.

Problém s pobočkami sa pritom ťahá už od minulého roka, na jeseň Akreditačná komisia napokon navrhla pre školu pozastavenie práv udeľovať tituly v odbore právo. Dôvod prečo sa rozhodnutie netýka len pobočiek, ale aj bratislavskej školy, vysvetľuje Fišera tým, že škola nemala osobitnú akreditáciu pre jednotlivé pobočky.

Podľa Fišeru je teoreticky možné, že k rozhodovaniu o obnovení akreditácie by mohlo dôjsť ešte počas leta. Upozorňuje však, že aj Akreditačná komisia je v týchto dňoch mimoriadne zaneprázdnená, keďže sa pripravujú záverečné správy z komplexnej akreditácie 22 vysokých škôl. V rámci nej sa bude rozhodovať aj o tom, ktoré školy prídu o titul univerzita. Spis na komplexnú akreditáciu podala k 1. marcu aj Paneurópska vysoká škola, jej zhodnotenie má prísť na rad najneskôr do konca februára budúceho roka.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #právo #štúdium