Výmena slovenského sudcu v Štrasburgu sa opäť odkladá

Okolo kandidátky so sudcami, z ktorých by jeden mal zastupovať Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu, sú stále nejasnosti. Prispelo k tomu aj rozhodnutie poradného panelu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy odložiť pohovory s kandidátmi na jeseň. Rezort diplomacie za tým problémy nevidí, zdroj Pravdy z prostredia medzinárodného súdu hovorí, že naša vláda dostala čas, aby zoznam zobrala späť.

11.06.2015 13:00
Poláčková, Dlugošová Foto: ,
Kandidátky Alena Poláčková a Zuzana Dlugošová počas zasadnutia Súdnej rady SR a voľby kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.
debata (1)

Kandidátka s navrhnutými sudcami Zuzanou Dlugošovou, Alenou Poláčkovou a Ladislavom Duditšom je v Štrasburgu od apríla a očakávalo sa, že takmer 400-členné Parlamentné zhromaždenie Rady Európy bude zástupcu Slovenska voliť tento mesiac. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa na jeho program dostane až v októbri. Ak by ani vtedy neuspel žiaden z troch uchádzačov, Súdna rada by musela hľadať ďalších. A tých by znovu schvaľovala vláda.

Rezort diplomacie hovorí, že kandidátku ešte stále posudzuje poradný panel Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. „Voľba nebola zaradená do programu, pretože ešte neprebehli procedúry, ktoré tomu predchádzajú,“ reagoval včera minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Zdôraznil, že presun hlasovania súvisí s procedúrami a nie je to o kvalite našich kandidátov. Podľa rezortu termín ich vypočutia nebol ešte stanovený. Zároveň rezort potvrdil, že poradný panel si vyžiadal od Súdnej rady doplňujúce informácie k jednému z uchádzačov.

Podľa nášho zdroja poradný orgán Rady Európy má problémy s vhodnosťou slovenských kandidátov. „Niektorí z trojice nie sú vhodní, nejde len o jedného,“ hovorí sudca, ktorý toto prostredie pozná. Podľa neho to znamená len jediné: „Štrasburg dáva vláde čas, aby vzala zoznam späť.“ Slovensko sa pokúša obsadiť prestížny post na Európskom súde pre ľudské práva už takmer dva roky. Dve predchádzajúce kandidátky totiž Štrasburg odmietol pre nedostatočne kvalifikovaných sudcov. Vyčítal im nedostatok odborných skúseností v oblasti ochrany ľudských práv. Tretiu kandidátku zasa stopla vláda, označila ju ako nevyváženú. Štvrtú poslal v apríli do Štrasburgu. Súčasný zástupca Slovenska na Európskom súde pre ľudské práva Ján Šikuta už viac ako rok a pol nadsluhuje.

Ani jeden z troch kandidátov neovláda oba jazyky používané na tomto medzinárodnom súde – angličtinu a francúzštinu. Problém je s francúzštinou. Z trojice jedine Poláčková absolvovala pred deviatimi rokmi 60-hodinový kurz pre mierne pokročilých vo Francúzskom inštitúte v Bratislave. Všetci traja kandidáti museli podpísať, že ak sa stanú sudcom v Štrasburgu, absolvujú intenzívny jazykový kurz.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štrasburg #Európsky súd pre ľudské práva