Úplatky nahlasujte u pána riaditeľa...

Čo urobí riaditeľ nemocnice, ak dostane e-mail, v ktorom pacient obviní z brania úplatku práve jeho alebo jemu blízkeho kolegu? Ohlási to na polícii alebo celú vec zametie pod koberec? Z ľudskej povahy vyplýva, že si asi vyberie to druhé. Protikorupčné linky, ktoré od tohto pondelka fungujú v 13 štátnych nemocniciach, môžu priniesť podobné situácie. Natíska sa tak otázka, nie sú zriadené len naoko?

12.06.2015 07:00
Lekár, zdravotníctvo Foto:
Po novom môžu pacienti cez internet nemocnici nahlásiť, ak si od nich zdravotník vypýta úplatok. (Ilustračné foto)
debata (14)

Trinásť protikorupčných e-mailových liniek spustilo ministerstvo zdravotníctva s veľkými plánmi potrieť korupciu v nemocniciach. Od pondelka sú tak v každej fakultnej aj univerzitnej nemocnici. Pacienti cez internet môžu nemocnici nahlásiť, ak si od nich zdravotník vypýta úplatok alebo sľubuje nejakú výhodu za protislužbu.

Ako však denník Pravda zistil, v troch nemocniciach bude protikorupčná linka priamo pod dozorom riaditeľov, v piatich zariadeniach to budú úseky kontroly a sťažností, v štyroch zase právne oddelenia, v jednej získala prístup k e-mailom vedúca organizačného odboru.

Prečítajte si glosu Martina Krna Linka na okrasu.

Na to, aby podnety pacientov naozaj preverili a neprišlo k ich zneužitiu, by ich však mali kontrolovať školení ľudia, nie lekári alebo zdravotné sestry. Prístup k e-mailovej schránke by mali mať najmenej dvaja, aby sa zabezpečila ich vzájomná kontrola.

Zástupcovia pacientov avizovaným linkám neveria. „Nahlásite lekára vedeniu nemocnice a potom sa to všetko obráti proti pacientovi? Neviem, či to má vôbec zmysel, znova na to doplatí pacient,“ myslí si Katarína Felixová z pacientskej Spoločnosti Parkinson Slovensko s tým, že ak aj nezverejnia pacienti svoje meno, tak sa anonymným podaním nebude nikto zaoberať. Ťažko podľa nej povedať, či sa pacienti vôbec odvážia napísať e-mail vedeniu nemocnice.

„Lekári teraz majú splachovací kanál, aby také podania nešli cez nezávislé organizácie, ale aby to mali nemocnice pod kontrolou. Podanie tam spadne a stratí sa a nikto to už neuvidí,“ reagoval Igor Chamilla z Asociácie na ochranu práv pacientov.

Kto bude spravovať protikorupčné linky

Riaditeľ

  • Fakultná nemocnica Trenčín
  • Univerzitná nemocnica Martin
  • Detská fakultná nemocnica Banská Bystrica

Útvar kontroly

  • Fakultná nemocnica Nové Zámky
  • Fakultná nemocnica Žilina
  • Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava
  • Univerzitná nemocnica Bratislava
  • Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Právne oddelenie, právnici

  • Detská fakultná nemocnica Košice
  • Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov
  • Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
  • Fakultná nemocnica Trnava

Vedúci organizačného odboru

  • Fakultná nemocnica Nitra

Prístup k podnetom budú mať riaditelia Univerzitnej nemocnice v Martine, Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici a Fakultnej nemocnice v Trenčíne. „Sme verejná inštitúcia a akákoľvek sťažnosť alebo podnet sa musia riešiť. Neexistuje, aby sa niečo neriešilo. Keby sa niečo také stalo, dotyčný sa môže obrátiť na vyššie orgány, že jeho podnet nebol riešený,“ reagovala Petra Gembešová, asistentka riaditeľa nemocnice v Trenčíne, na otázku, či riaditeľ je tou správnou osobou pre kontrolu linky. Asistentka dodala, že štatutárny orgán nemocnice je najspoľahlivej­šia osoba.

„Máme externého právneho zástupcu, a preto na neho nemôžem nasmerovať linku. V zmysle pokynov ministerstva to musí byť e-mailová adresa do nemocnice,“ vysvetlila Mariana Hoghová, riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Tvrdí, že všetky podnety postúpi právnikovi. Advokát, ktorý sa špecializuje na zdravotníctvo, má pochybnosti o tom, či je riaditeľ nemocnice vhodnou osobou na spravovanie e-mailovej schránky. „Problém by mohol nastať, ak by podanie smerovalo proti samotnému riaditeľovi,“ pripomenul advokát Ivan Humeník, z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS. Určitú garanciu podľa neho dáva fakt, že o vybavení podania má byť oznamovateľ informovaný, takže má akú-takú kontrolu, ako sa s jeho podnetom vysporiadali.

Humeník varuje, že dokazovanie korupcie je komplikované a pracovníci na týchto linkách by mali byť vyškolení v tom, aká je justičná prax, ako postupovať pri dokazovaní skutku a aké sú riziká. Podľa advokáta Stanislava Pavla by riaditeľ nemal vec riešiť sám. „Riaditeľ by nemal zabudnúť, že nie je riešiteľom daného problému, ale len oznamovateľom, ktorý by mal okamžite postúpiť vec orgánom činným v trestnom konaní,“ poukázal Pavol s tým, že takto by mali postupovať aj nemocniční právnici.

Nemocničné linky považuje za zbytočné analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Ineko Dušan Zachar. Podľa neho je najúčinnejším prvkom nahlasovať korupciu priamo na políciu. „Nemocnice sú často v konflikte záujmov a neviem si predstaviť, pre koho by bolo vhodné obracať sa na protikorupčnú linku nemocnice na úkor kontaktovania polície,“ konštatuje Zachar. Nemocnica podľa neho tak či tak musí podnet posunúť na preskúmanie polícii, takže ísť na to takouto okľukou je zbytočné.

Na druhej strane zriadenie protikorupčného e-mailu podľa Zachara pravdepodobne nič nestojí, alebo len zanedbateľné prostriedky, a možno tam niekto raz za 5 rokov s nejakým oprávneným podnetom zablúdi. „Prezentovať to však ako účinný nástroj v boji proti korupcii je prisilná káva,“ dodal.

Ministerstvo zdravotníctva nesúhlasí s tým, že riaditelia či zodpovední zamestnanci nemocníc neposunú podnety ďalej. „Ostro sa ohradzujeme voči takýmto, ničím nepodloženým tvrdeniam. Protikorupčné linky sú v nemocniciach spravované organizačnými útvarmi, ktoré priamo riešia právnu agendu, prípadne agendu kontroly a sťažností,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla. Určení zamestnanci podľa neho vedia, ako majú v prípadoch nahlásenia podozrení postupovať. Protikorupčnú linku má už päť rokov aj ministerstvo zdravotníctva. Za ten čas posunulo na políciu deväť podnetov. Minister Viliam Čislák to nepovažuje za nízke číslo. Myslí si, že každý pacient, ktorý sa rozhodol podať podnet, posunul tému korupcie v zdravotníctve o výrazný krok vpred.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #úplatky #lekári #protikorupčné opatrenia