Slovenských mužov ničí ochorenie z jedla

Slováci obsadili prvú priečku na svete. Nie je to však vo futbale ani v hokeji, čo by isto potešilo, ale vo výskyte rakoviny hrubého čreva. Na rozdiel od mužov sú slovenské ženy na tom lepšie, skončili na desiatom mieste. Celkovo sa Slovensko umiestnilo na druhom mieste za Južnou Kóreou.

12.06.2015 14:00
Tomáš Šálek, prezident Slovenskej onkologickej... Foto: ,
Prezident Slovenskej onkologickej spoločnosti Tomáš Šálek upozorňuje, že ochorení na rakovinu hrubého čreva pribúda.
debata (42)

Prezident Slovenskej onkologickej spoločnosti Tomáš Šálek upozornil, že počty ochorení na rakovinu hrubého čreva a konečníka stále stúpajú. Vo svete je to každý rok až 1,2 milióna nových prípadov. „Najvyšší výskyt tohto ochorenia na svete majú Kórejčania, na druhom mieste sú hneď Slováci,“ povedal Šálek. Kým v roku 1989 sme na Slovensku mali vyše dvetisíc nových prípadov, v súčasnosti je to už 3 500.

„Nárast za to obdobie je obrovský, dôvody v zásade nevie nikto vysvetliť, ale nevidíme iné vysvetlenie, ako iba to, že je to stravou,“ uviedol Šálek. Argumentoval tým, koľko potravín je v jednotlivých krajinách a akým spôsobom sa ľudia stravujú. Napríklad v Austrálii a na Novom Zélande, kde je výskyt výrazný, je rozšírená konzumácia mäsa, najmä steakov, podobne aj v Amerike. Na Slovensku je zas v kurze pečené bravčové mäso. „Diétny princíp je dôležitý, znížené riziko vzniku rakoviny by nám mali dať vláknina, zelenina, ovocie, kalcium, vitamíny,“ zdôraznil onkológ.

Jozef z Čadce je mesiac po chemoterapii. Foto: Robert Hüttner, Pravda
rakovina hrubeho creva Jozef z Čadce je mesiac po chemoterapii.

Pán Jozef (43) z Čadce, ktorému rakovinu hrubého čreva diagnostikovali tesne pred Vianocami, sa nestravoval veľmi ukážkovo. „Jedol som hlavne rýchlu stravu, žemle, na jedlo som nemal čas,“ povedal Jozef, ktorý nepociťoval žiadne príznaky. Keď si v novembri našiel krv v stolici, zašiel za lekárom. V tom čase pracoval v Rakúsku a lekár mu predpísal čapíky. „Nezdalo sa mi to, a tak som vyhľadal lekára v Čadci a urobil som dobre,“ dodal. Okamžite ho poslali na vyšetrenia. Keď sa dozvedel diagnózu, zrútil sa mu svet. „Bol som na pokraji nervového zrútenia, no po chemoterapii a ožarovaní nádor zmizol, tak som mal viac optimizmu,“ hovoril o svojich pocitoch. Teraz je asi mesiac po operácii a je rád, že sa mu ochorenie zistilo včas.

Rakovina hrubého čreva a konečníka je tretím najčastejším onkologickým ochorením. Aj keď vo väčšine prípadov je možné ho odhaliť ešte skôr, ako prepukne, a aj ho úspešne liečiť, asi u polovice pacientov dochádza k vzniku metastáz.

Slávke diagnostikovali ochorenie počas štúdia Foto: Robert Hüttner, Pravda
rakovina hrubeho creva Slávke diagnostikovali ochorenie počas štúdia

Sluchovo postihnutej právničke Slávke (41) diagnostikovali ochorenie počas štúdia. Mala tridsaťtri rokov a akurát sa vrhla na štúdium druhej vysokej školy. „Pociťovala som príšernú únavu, ale myslela som si, že je to kvôli škole,“ spomínala Slávka. Až raz jej prišlo zle, vracala a dostala vysokú teplotu, až 41 stupňov Celzia. Vyšetrenia ukázali, že mala nádor vo veľkosti dlane a aj metastázy v tele. „Lekári mi dali pol roka života, ale rodičia mi to nepovedali. Podstúpila som liečbu chemoterapiou a tá zabrala,“ dodala Slávka, ktorá sa teraz angažuje v občianskom združení Solidarita mladých a nedoslýchavých, a pomáha aj v poradenstve právnických služieb pre sluchovo postihnutých.

Lekári apelujú na pacientov, aby prišli do ambulancie včas. Primárka oddelenia klinickej onkológie Východoslovenského onkologického ústavu v Košiciach Andrea Cipková uviedla, že na Slovensku máme veľmi dobré možnosti liečby. Výber vždy závisí hlavne od umiestnenia nádoru, jeho veľkosti a prítomnosti metastáz a ďalších faktorov. Najbežnejším riešením je operácia. „Významný pokrok v zlepšení kvality liečby a predĺžení prežívania onkologických pacientov priniesli tzv. monoklonové protilátky,“ vysvetlila Cipková. Tie dokážu rozpoznať rakovinové bunky, naviažu sa na ne, ovplyvňujú ich rast, prežívanie a šírenie. Dokážu tiež naštartovať imunitný systém, aby proti zhubným bunkám cielene bojoval.

Dnes vďaka moderným možnostiam liečby sa pacienti s týmto ochorením dožívajú výrazne viac ako v minulosti. V Európe priemerne až 43 percent pacientov žije päť a viac rokov od diagnostikovania choroby.

Ako sa vyhnúť rakovine hrubého čreva

  • uprednostniť rastlinné tuky, najmä olivový olej
  • zabezpečiť dostatočný príjem vlákniny – z ovocia, zo zeleniny, z celozrnných výrobkov
  • znížiť spotrebu smaženého, grilovaného a pečeného červeného mäsa
  • uprednostniť konzumáciu hydiny a rýb
  • vylúčiť konzumáciu údenín a údeného červeného mäsa
  • ochranný účinok dokázali vitamíny A, C a E, účinná v prevencii je aj kyselina listová, selén a vápnik
  • dostatok fyzickej aktivity a udržiavanie správnej telesnej hmotnosti (obezita zvyšuje riziko u mužov na dvojnásobok a u obéznych žien o 40 %)
  • pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok hradených poisťovňou, a to aj keď nie sú žiadne príznaky (každý človek starší ako 50 rokov má raz za dva roky tento test hradený poisťovňou, poskytne mu ho praktický lekár)
  • preventívne vyšetrenie u gastroenterológa u mladých ľudí, ktorí majú výskyt rakoviny v rodine (s prevenciou začať už od 25. roku života)

Výskyt rakoviny vo svete (prepočet na stotisíc obyvateľov)

  • 1. Kórea 45,0
  • 2. Slovensko 42,7
  • 3. Maďarsko 42,3

Výskyt rakoviny muži

  • 1. Slovensko 61,6
  • 2. Maďarsko 58,9
  • 3. Kórea 58,7

Výskyt rakoviny ženy

  • 1. Nórsko 35,8
  • 2. Dánsko 35,7
  • 3. Holandsko 33,9
  • 10. Slovensko 29,3

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #rakovina hrubého čreva #Tomáš Šálek