Kamery budú pozorovať lesy

Už aj v lese budú kamery. Sledovať budú takmer 750-tisíc hektárov vo Vysokých a Nízkych Tatrách či na Záhorí. V týchto oblastiach je totiž najväčšie riziko vzniku požiarov.

14.06.2015 15:00
Požiar, Tatry Foto: ,
Požiar vo Vysokých Tatrách v júli 2005.
debata (12)

Lesy SR pred pár dňami vyhlásili medzinárodnú súťaž na nákup monitorovacieho systému. Jeden z nich už aj testovali v Kriváni a boli s ním spokojní. Ochranári tento krok schvaľujú a považujú ho za správny.

Systém nebude slúžiť len štátnym lesom, ale aj iným vlastníkom. Zabezpečiť má včasné odhalenie lesných požiarov. „Kamerový systém musí rozpoznať napríklad požiar o rozlohe 5 × 10 metrov vo vzdialenosti päť kilometrov od kamery do ôsmich minút. Umožní presnú identifikáciu miesta požiaru a efektívnu navigáciu jednotiek Hasičského a záchranného zboru. Pre hasičov je najdôležitejšie odhalenie ohňa v priebehu niekoľkých minút, aby mohli zamedziť voľnému šíreniu požiaru na veľké plochy,“ uviedol hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek. V noci sa však bude čas zistenia požiaru predlžovať.

Podmienkou súťaže preto je, aby každá z kamier pokryla územie minimálne 300 hektárov. Za tohto predpokladu by sa v lesoch malo rozmiestniť viac ako dvetisíc kamier.

Rezek hovorí, že pôjde o automatický systém s nepretržitou prevádzkou, so snímačmi vo viditeľnom aj infračervenom rozmedzí, ktorý bude napojený na vyhodnocovací počítačový program. „Ten musí správne vyhodnotiť hmlu, odparovanie vody po daždi, ale napríklad aj oblaky,“ vysvetlil Rezek s tým, aby nedochádzalo k zbytočným poplachom. Informácie o stave v týchto zalesnených oblastiach budú dostávať okrem lesníkov aj hasiči.

Za to, ako bude monitorovanie zabezpečené, kde budú kamery rozmiestnené a akým spôsobom, bude zodpovedať dodávateľ. Podľa toho, ako to fungovalo v Kriváni, sa predpokladá, že pre kamery bude potrebné postaviť stĺpy či iné nosiče.

Jedným z rozhodujúcich kritérií súťaže bude cena. Lesy SR ju stanovili na maximálne 28 miliónov eur. Projekt bude financovaný z Programu rozvoja vidieka, teda z eurofondov a vlastných prostriedkov podniku. Podľa Rezeka, podmienky tendra by mohli splniť aj slovenské firmy. Podnik predpokladá, že koncom septembra by už mohli uzavrieť zmluvu s výhercom verejného obstarávania a ten by mal projekt spustiť do konca budúceho roka.

Lesy očakávajú, že zavedením tohto programu sa znížia škody spôsobené požiarmi. „Hlavným prínosom je však ochrana života a zdravia obyvateľov, ochrana vzácnych biotopov a tiež zníženie priamych škôd na dreve,“ upresnil Rezek. Užitočnosť systému potvrdila aj správa o ochraniteľnosti lesov, ktorú vypracovala Technická univerzita vo Zvolene.

Schvaľujú ho aj ochranári. „Väčšinu požiarov zapríčinia ľudia. Keď už človek stvorí požiare, je dobré, keď ich aj hasí. Preto je dôležité, aby takýto systém existoval,“ myslí si Erik Baláž z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk. Jeho slová potvrdila aj Zuzana Farkasová z prezídia hasičského zboru. „Väčšina požiarov súvisí s neopatrnosťou a nedbalosťou ľudí. A tiež s podceňovaním nebezpečenstva požiaru pri vypaľovaní trávnatých porastov, kríkov a zakladaní ohňov v prírode,“ objasnila Farkasová.

Podľa Petra Urama, požiarneho technika z TANAP-u, je najťažšie odhaliť podzemný požiar. Môže oklamať aj skúsených hasičov. „Na pohľad sa zdá, že je všetko v poriadku a uhasené. Hasiči odídu z porastu a o niekoľko hodín alebo dní sa rozhorí znovu,“ vysvetlil Uram. Preto bude kamerový monitorovací systém pre záchranárov dôležitý.

V minulom roku horelo v slovenských lesoch 194-krát. Zomrel pritom jeden človek a priame škody dosiahli hodnotu 226 925 eur.

Prehľad najväčších lesných požiarov na Slovensku

August 1992

  • V katastrálnom území obcí Lozorno, Pernek a Malacky v okrese Bratislava-vidiek vypukol lesný požiar, ktorý sa rýchlo rozšíril na takmer 1 200 hektárov. Spôsobil škodu 57 miliónov korún (1,8 mil. eur). Najpravdepodob­nejšou príčinou jeho vzniku bolo samovznietenie siláže.

Apríl 1996

  • Požiar sa rozhorel v katastri obcí Banské a Juskova Voľa v okrese Vranov nad Topľou. Zasiahol 250 ha a spôsobil škodu 15 miliónov korún (500-tisíc eur). Zapríčinilo ho vypaľovanie suchej trávy.

Jún 2000

  • Vyše 200 hektárov lesa zhorelo vo vojenskom priestore medzi Malackami a Rohožníkom.

Október 2000

  • Šesť ľudí zahynulo pri hasení lesného požiaru v katastri obcí Hrabušice a Betlianovce v okrese Spišská Nová Ves. Oheň zasiahol 67 hektárov lesa a spôsobil škodu 12,2 milióna eur. Zlikvidovať sa ho podarilo až v novembri.

Júl 2005

  • Najrozsiahlejší požiar vo Vysokých Tatrách od založenia národného parku zničil 250 hektárov kalamitnej plochy a lesov. Škody na dreve, ktoré požiar spôsobil, odhadli na 531-tisíc eur, spoločenská hodnota biotopov na postihnutom území bola vyčíslená na 50 mil. eur.
  • K požiaru kalamitného dreva došlo medzi obcami Heľpa a Závadka nad Hronom. Vplyvom vetra sa oheň rozšíril na plochu 53 ha. Odhadovaná škoda bola 27 mil. Sk (897-tisíc eur). Pravdepodobnou príčinou požiaru bola neopatrná manipulácia s postrekovačom.

Apríl 2006

  • Požiar zmiešaného lesného porastu na ploche 585 árov v Spišskej Novej Vsi – lokalite Medvedia hlava spôsobil škodu 164-tisíc Sk (5 440 eur). Rozšíril sa pri vypaľovaní trávy a suchých porastov.

vv

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Tatry #kamery #lesy