Na Slovensku je pacient s podozrením na MERS

V Žiline sa objavilo podozrenie na vysokoinfekčné ochorenie MERS. Muža s podozrením na ochorenie previezli do Bratislavy.

13.06.2015 16:51 , aktualizované: 19:03
MERS, Žilina Foto: ,
Muža previezli z hotela v Žiline do Bratislavy.
debata (34)

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo prevoz 39-ročného cudzinca zo Žiliny na špecializované pracovisko Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Ako informoval hovorca ministerstva Peter Bubla, ochorenie zatiaľ u neho potvrdené nebolo. Vzorky zašlú do laboratória v Prahe pričom výsledky očakávajú do 24 hodín. Úrad verejného zdravotníctva ako aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva momentálne podľa Bublu vykonávajú v spolupráci s políciou všetky potrebné kroky aj v súlade s epidemiologickým plánom, ako napríklad zisťovanie osôb, s ktorými pacient prišiel do kontaktu.

Hygienici v spolupráci s Hasičským záchranným... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
MERS, Žilina Hygienici v spolupráci s Hasičským záchranným zborom vykonali základnú dezifenkciu priestorov hotela.

Všeobecné protiepidemické opatrenia v SR zahŕňajú podľa ministerstva zdravotníctva prípravu aj na situácie k možným virulentným nákazám, ku ktorým patrí aj MERS. Okrem Bratislavy, kde je podtlaková jednotka na prijímanie pacientov s vysokoinfekčnými nákazami, máme ďalšie dve mobilné jednotky v Banskej Bystrici a v Košiciach. Zároveň Slovensko disponuje viacerými sanitkami vybavenými špeciálnymi odevmi. Zdravotnícki pracovníci sú informovaní o predmetnom ochorení. V prípade podozrenia na dané ochorenie budú podľa ministerstva vychádzať z epidemiolol­gických súvislostí.

Muž bol na Slovensku od 3. júna

39-ročný muž, ktorého v sobotu popoludní prevážali zo žilinského hotela Fram, bol na Slovensku desať dní. Z Južnej Kórey pricestoval 3. júna. V Žiline pracuje pre dodávateľskú firmu juhokórejskej automobilky. Hotel, v ktorom býval aj s ďalšími kórejskými kolegami je po vykonaní dezinfekčných opatrení otvorený.

Muž býval na piatom poschodí. „Asistovali sme zdravotnej službe pri transportovaní osoby, ktorá bola podozrivá na ochorenie MERS. Muž bol pri vedomí, komunikoval,“ uviedol veliteľ zásahu Zdeno Gašparík.

Na miesto sa dostavili aj policajti a odkiaľ muž pochádza, kedy sa ubytoval v žilinskom hoteli, s kým bol ubytovaný a s kým prišiel do kontaktu zisťovalo aj veľvyslanectvo. Akonáhle žilinský Regionálny úrad verejného zdravotníctva dostal hlásenie o príznakoch ochorenia bol aktivovaný havarijný epidemiologický plán. Muž totiž pred desiatimi dňami priletel z Južnej Kórei, z krajiny, kde sa nebezpečná nákaza šíri a podľahlo jej už 14 ľudí. „Postupovali sme v rámci predbežnej opatrnosti tak, ako keby toto ochorenie bolo také nebezpečné ako sa vyskytuje momentálne v Kórey,“ uviedol regionálny hygienik zo Žiliny Martin Kapasný.

Na miesto sa dostavili aj policajti. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
MERS, Žilina Na miesto sa dostavili aj policajti.

„Vykonali sme štandardné postupy v ohnisku nákazy, poučili sme všetkých obyvateľov hotela ako sa majú správať, aké základné hygienické požiadavky majú dodržiavať a takisto v spolupráci s Hasičským záchranným zborom bola vykonaná základná dezifenkcia priestorov hotela. Hotel ostáva otvorený, návštevníci hotela sú poučení a v prípade, že by sa u nich vyskytli niektoré príznaky ako je zvýšená teplota, majú telefónne čísla, ktoré majú kontaktovať a zabezpečia sa ďalšie opatrenia,“ priblížil hygienik.

Kapasný predpokladá, že začiatkom budúceho týždňa by mali byť známe výsledky laboratórnych vyšetrení a teda i to o presne aké ochorenie u 39-ročného muža ide.

Celkový počet chorých na blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS) presiahol vo svete podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už 1 270, z ktorých minimálne 448 prípadov sa skončilo smrťou. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb zaznamenáva najvyšší výskyt MERS vo svete Saudská Arábia, druhá je Južná Kórea.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus MERS