Podozrenie na MERS na Slovensku sa nepotvrdilo

Hodiny neistoty a obáv zo smrteľnej nákazy MERS sa nateraz pre Slovensko skončili dobre. MERS sa u muža z Južnej Kórey nepotvrdil, aj keď úplne definitívne to bude až v pondelok večer.

14.06.2015 18:50 , aktualizované: 19:21
MERS, Bratislava Foto:
Podozrenie na nákazu MERS sa u muža z Južnej Kórey zatiaľ nepotvrdilo. Zo štyroch vzoriek boli tri negatívne.
debata (2)

S podozrením na toto ochorenie ho hospitalizovali na špecializovanom pracovisku v Bratislave. Dosiaľ sa výskyt vírusu spájal najmä s Blízkym východom, predovšetkým so Saudskou Arábiou, aktuálne mu čelí Južná Kórea. Zdrojom vírusu sú podľa všetkého ťavy jednohrbé. Celkovo sa vo svete nakazilo už vyše 1 250 a zomrelo viac ako 440 ľudí.

Na Slovensku pacienta s podozrením na MERS ešte v sobotu hospitalizovali a izolovali na oddelení Kliniky infektológie a geografickej medicíny na bratislavských Kramároch. Umiestnili ho na špecializovanej podtlakovej jednotke, ktorá sa používa pri vysokonákazlivých ochoreniach. Ťažkosti sa prejavili u 39-ročného Kórejčana, ktorý do Žiliny pricestoval začiatkom júna a pracuje pre dodávateľskú firmu juhokórejskej automobilky. Mužovi v nemocnici odobrali krv a poslali ju do špecializovaného laboratória do Prahy. Na Slovensku totiž takéto choroby nedokážu laboratóriá zistiť. Pri troch testovaných vzorkách krvi sa vírus MERS nepotvrdil, test štvrtej vzorky s hraničnými hodnotami budú opakovať.

Prečítajte si komentár Mariána Repu MERS a my.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská v nedeľu uviedla, že muž je stabilizovaný. „Stav pacienta je nezmenený, pretrvávajú u neho problémy gastroenterolo­gického a respiračného charakteru,“ povedala Maťašovská.

Úrad verejného zdravotníctva, ako aj regionálny úrad verejného zdravotníctva tvrdia, že vykonali všetky potrebné kroky v súlade s epidemiologickým plánom. Zaistili všetky osoby, s ktorými pacient prišiel do kontaktu. „Vydenzifikovali sme hotel, v ktorom cudzinec býval, a poučili všetkých hostí aj personál, aké hygienické opatrenia majú dodržiavať a ako majú postupovať, ak by sa u nich objavili zdravotné problémy,“ povedala hovorkyňa hlavného hygienika Lenka Skalická.

Respiračné ochorenie MERS spôsobuje koronavírus z toho istého kmeňa, ako je vírus vyvolávajúci SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). U človeka sa po nakazení objaví vážne ochorenie postihujúce pľúca. Medzi prvotné príznaky patrí prudký nástup horúčky, kašeľ, dýchavičnosť. „K smrteľným prípadom prichádza najmä u ľudí, ktorí mali nejaké zdravotné problémy aj predtým – chronické ochorenia pľúc, srdca, obličiek, alebo u ľudí s oslabeným imunitným systémom,“ povedal virológ Boris Klempa z Virologického ústavu SAV. MERS sa prenáša úzkym kontaktom s chorým.

Pôvodcami ochorenia sú infikované zvieratá, najmä dromedáre, teda ťavy jednohrbé a z nich vyrobené produkty ako napríklad ťavie mlieko. „Mechanizmus prenosu je taký, že najviac ohrození sú ľudia, ktorí prichádzajú do kontaktu s dromedármi, ktoré sú najčastejším zdrojom nákazy,“ povedal Klempa. „Tie vylučujú vírus v obrovských množstvách vo všetkých výlučkoch, napríklad v podobe slín či mlieka,“ doplnil. Často sú podľa neho infikovaní tí, ktorí sa starajú o tieto ťavy, ale rovnako aj ľudia, ktorí mäso z tiav spracúvajú. Chovom dromedárov sa vyznačuje najmä Arabský polostrov, kde vírus v uplynulých rokoch najviac zabíjal.

Klempa pripustil, že respiračný syndróm môže prísť aj na Slovensko. „Ľudia zo Slovenska chodia do arabských krajín kvôli turistike alebo obchodným aktivitám. Môže sa stať, že sa tam nakazia a vrátia sa naspäť. Tomu ťažko zabránime,“ vysvetlil virológ, podľa ktorého by zmysel nemali ani výstupné kontroly na letiskách v podobe merania teplôt.

Nepredpokladá, že by po príchode infikovaného na naše územie došlo k masívnemu šíreniu ochorenia. „Zdá sa, že cesta nákazy z človeka na človeka je pomerne málo efektívna a pri takomto šírení nie je ochorenie natoľko závažné, keďže množstvo vstupného vírusu je v takom prípade malé a ľudský organizmus si s ním vie lepšie poradiť,“ mienil Klempa, podľa ktorého je kľúčové, aby bolo slovenské zdravotníctvo pripravené nákazu včas rozpoznať a diagnostikovať. Ľudia, u ktorých sa príznaky choroby prejavia, musia okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Ochorenie sa v súčasnosti šíri v Južnej Kórei, kde ho zavliekol miestny podnikateľ, ktorý sa vrátil z Blízkeho východu. Riziko môžu znamenať ľudia, ktorí sa zdržiavajú v Južnej Kórei a môžu sa dostať do styku s chorými či nakazenými zvieratami. Úrad hlavného hygienika uviedol, že pri horúčkach, hnačkách a bolestiach hrdla by mal človek, ktorý sa vrátil z cudziny, kontaktovať svojho lekára najskôr telefonicky. Inkubačná lehota ochorenia je 2 až 21 dní.

Podľa šéfa tlačového odboru rezortu zahraničných vecí Petra Suska v registračnom formulári ministerstva sa registrovalo 20 občanov, ktorí ako cieľ svojej cesty uviedli v tomto termíne Kórejskú republiku. Ako ďalej Susko povedal, či tieto osoby napokon odcestovali, alebo nie, neskúmajú. Registrácia vo formulári , ktorý je dostupný na webovej stránke rezortu, je dobrovoľná a nie všetci ho pred odchodom využívajú. „Ak dôjde k zhoršeniu situácie, sme pripravení vydať upozornenie pre cestujúcich do Kórejskej republiky,“ pripomenul Susko, ktorý občanom cestujúcim do tejto oblasti odporúča dodržiavať hygienické zásady ako umývanie rúk, vyhýbanie kontaktu s očnými a ušnými sliznicami a tiež obchádzať vidiecke farmy, trhy, zdravotnícke zariadenia a neprichádzať do kontaktu so zvieratami.

MERS, SARS, ebola

  • MERS – koronavírus, spôsobuje ochorenia dýchacích ciest, šíri sa úzkym kontaktom. Oproti SARS-u sa šíri vzduchom ťažšie. Prejavuje sa horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, zlyhaním obličiek a pľúc.
  • SARS – koronavírus, ide o syndróm náhleho zlyhania dýchania. Prvýkrát sa vyskytol v roku 2002. Prenáša sa vzduchom. Príznakom je veľmi ťažký suchý až vysiľujúci kašeľ, dýchavičnosť, občas bolesť v krku a nádcha.
  • ebola – chorobu spôsobuje vírus ebola. Patrí medzi takzvané vírusové hemoragické horúčky. Prejavuje sa vysokými horúčkami a početnými krvácaniami v tele. Má vysokú úmrtnosť. Symptómy sú nešpecifické, podobajú sa chrípke, horúčka, telesná slabosť, nechutenstvo, silné bolesti hlavy, svalov a kĺbov. Prenáša sa vzduchom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus MERS