Hotel v Žiline, kde býval chorý pacient, večer uzavreli

Hotel neďaleko centra Žiliny, v ktorom bol ubytovaný cudzinec s podozrením na MERS, uzavreli v nedeľu okolo pol siedmej večer, po tom ako boli známe výsledky testov.

14.06.2015 21:15
hotel, MERS, Žilina Foto: ,
Vchod do hotela, v ktorom býval chorý Kórejčan, strážia policajti.
debata (8)

Tie síce nebezpečnú nákazu nepotvrdili, ale keďže jedna vzorka mala hraničné hodnoty, musia vyšetrenie zopakovať.

Až do nových výsledkov bude hotelová časť budovy uzatvorená. Pred vchodom je natiahnutá policajná páska a vstup strážia policajti, ktorí nesmú nikoho pustiť von z budovy ani hostí, ani personál. Ak sa niekto z hostí chce dostať do hotela, môže vôjsť, no už tam musí potom aj ostať čakať do výsledkov laboratórnych testov. Ak sa ochorenie potvrdí, karanténa v hoteli bude trvať desať dní.

Hotel bol pritom počas nedele v prevádzke a otvorený. Hermeticky uzatvorený bol len v čase transportu pacienta z hotela do špeciálne upravenej sanitky, teda v sobotu popoludní. Následne izbu, chodby, výťahy, vestibul i vstup hasiči dezinfikovali chlórovým roztokom. Zatvorená bola iba izba, v ktorej býval hospitalizovaný pacient.

Okrem chorého 39-ročného muža bolo v hoteli ubytovaných 35 ľudí, rovnako cudzinci ako on, ktorí pracujú v Žiline. Len jeden z nich s ním bol v blízkom kontakte. Muž býval v žilinskom hoteli na piatom poschodí, v izbe bol v deň prevozu sám, ale predtým mal mať istý čas aj spolubývajúceho. Ten sa však po tom, čo sa muž necítil dobre, presťahoval inde. Okrem 35 cudzincov bol v hoteli aj 14-členný personál, tam sa však bližší kontakt nepredpokladá. Muž na Slovensku pracuje v subdodávateľskej firme juhokórejskej automobilky.

Okrem Kórejčana už nikto ďalší nebol hospitalizovaný. Ľudia, ktorí s ním prišli do kontaktu, by si mali dvakrát denne merať teplotu. „Vykonali sme štandardné postupy v ohnisku nákazy, poučili sme všetkých obyvateľov hotela, ako sa majú správať, aké základné hygienické požiadavky majú dodržiavať. V prípade, že by sa u nich vyskytli niektoré príznaky, ako je zvýšená teplota, majú telefónne čísla, ktoré majú kontaktovať a zabezpečia sa ďalšie opatrenia,“ uviedol regionálny hygienik zo Žiliny Martin Kapasný.

Hotel na možnosť, že sa tam nachádza človek s podozrením na nebezpečnú nákazu, upozornil telefonát z kórejského veľvyslanectva. Muž sa necítil dobre, pozoroval na sebe príznaky podobné nebezpečnej nákaze a kontaktoval ambasádu. Okamžite po tomto oznámení hygienici začali v hoteli uplatňovať havarijný plán.

Až do prevozu pacienta špeciálnou sanitkou mali všetci ľudia, ktorí boli v hoteli, vrátane policajtov na ústach rúška. Zdravotníci, ktorí s pacientom manipulovali, boli oblečení v skafandroch, podobne aj zasahujúci hasiči si chránili telo aj dýchacie cesty. Hasiči pomáhali s transportom pacienta z hotelového piateho poschodia do sanitky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #vírus MERS