MERS: Závisí od organizmu a imunity človeka, či prežije

Epidemiologička Jarmila Pertinačová tvrdí, že MERS je vírusové ochorenie, na ktoré nemáme lieky. Liečia sa len príznaky a prejavuje sa podobne ako chrípka. Rozširuje sa úzkym kontaktom s nakazeným.

15.06.2015 13:00
debata

Ako sa prejavuje MERS?
Ide o koronavírus, podobne ako SARS, ktorý sa prejavuje kašľaním, horúčkou, bolesťami hrdla, dýchavičnosťou, žalúdočnými problémami, hnačkami. Ochorenie môže viesť k poškodeniu pľúc, obličiek a k smrti. K najčastejším komplikáciám nákazy patrí preto zápal pľúc či zlyhávanie obličiek.

Ako sa prenáša?
Ochorenie prenášajú ťavy, najčastejšie slinami. Prenos z človeka na človeka zas intenzívnym úzkym kontaktom, nestačí okolo niekoho len prejsť. To znamená, že sa nachádzate v osobnej zóne nakazeného človeka dlhšie, napríklad 15 minút. Je to podobné, ako pri prenose iných respiračných ochorení.

Čo to znamená, že ochorenie je nevyliečiteľné a smrteľné?
Nie je špecifická terapia, neexistujú priamo lieky na toto ochorenie, tak ako aj pri iných vírusoch. Terapia je preto symptomatická. To znamená, že pacient dostáva lieky podľa toho, čo ho trápi. Ak má kašeľ, dostáva lieky proti kašľu, na zníženie teploty, alebo je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu pri ťažkostiach s dýchaním a podobne.

A kedy je už smrteľné?
Ťažko predpovedať, kto prežije a kto nie. Závisí to od organizmu človeka a jeho imunity. Ani pri ebole nezomreli všetci nakazení. Tieto vírusové ochorenia závisia od konštitúcie človeka.

Čo môže skomplikovať ochorenie?
Ak má pacient ešte ďalšie chronické ochorenia, môže to jeho stav zhoršovať. Presne tak je to však aj pri iných vírusových ochoreniach, napríklad pri chrípke. Ak je kardiak, má nejaké srdcové problémy a rozvinie sa u neho chrípka alebo MERS, taký pacient sa horšie lieči, môže vzniknúť viac komplikácii a tie môžu viesť k smrti. Priamo na chrípku pacienti nezomierajú, ale na komplikácie.

Ako sa môžeme chrániť?
Ochrana by mala byť presne taká, ako je pri respiračných ochoreniach. Nakazeného umiestniť do karantény, aby sa nerozširovala ďalej. Pomáhajú hygienické opatrenia, presne tak ako pri chrípke.

Existuje očkovacia látka?
Neexistuje ani očkovacia vakcína ako prevencia proti ochoreniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MERS #Jarmila Pertinačová #epidemiologička