Chorý Kórejčan: Nebol som na pohrebe príbuzného, ktorý zomrel na MERS

Hospitalizovaný cudzinec s podozrením na MERS bol pred príchodom na Slovensko v Južnej Kórei na pohrebe rodinného príslušníka, ktorý podľahol práve tomuto ochoreniu. Túto informáciu ako neoficiálnu sprostredkoval médiám prednosta Okresného úradu v Žiline Vladimír Macášek.

15.06.2015 12:25 , aktualizované: 14:05
MERS, Bratislava Foto:
Cudzinec s podozrením na MERS bol pred príchodom na Slovensko na pohrebe rodinného príslušníka, ktorý podľahol práve tomuto vírusu.
debata

Vzápätí po publikovaní tejto správy však juhokórejská ambasáda na Slovensku denníku Pravda oznámila, že sa nezakladá na pravde. „Kontaktovali sme pacienta a ten nám povedal, že na žiadnom pohrebe nebol,“ povedala úradníčka veľvyslanectva.

39-ročný muž na Slovensko priletel 3. júna. Po návrate sa necítil dobre. Keďže mal isté podozrenie, ihneď kontaktoval veľvyslanectvo Kórejskej republiky. Muž sa momentálne nachádza na oddelení Kliniky infektológie a geografickej medicíny na bratislavských Kramároch. Na jednotke s filtrovaným vzduchom leží sám. Jeho stav je stabilizovaný.

Tri vzorky, ktoré cudzincovi odobrali a poslali na testy do Prahy, boli negatívne. Jedna mala hraničné hodnoty na MERS. Podľa epidemiologických pravidiel je nevyhnutné vyšetrenie zopakovať. Pacientovi opäť odobrali vzorky na ďalší test. Výsledky by mohli byť známe okolo 14.00 hod.

V hoteli v Žiline, kde býval, je stále v karanténe 53 cudzincov a personál.

MERS sa objavil po prvý raz v roku 2012 na Blízkom východe. Najviac obetí zatiaľ hlási Saudská Arábia. Vírusom sa vo svete nakazilo vyše 1250 ľudí. Nákaze podľahlo vyše 450. Druhou najviac postihnutou krajinou je Južná Kórea. Nákaza tam vypukla minulý mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus MERS