V karanténe pre podozrenie na MERS boli skoro 22 hodín

Únavu a obavy striedala v pondelok po šestnástej hodine úľava. Tridsaťpäť hostí a traja zamestnanci hotela neďaleko centra Žiliny, ktorí zostali v nedeľu večer v karanténe, si mohli nielen vydýchnuť, ale dostať sa aj von na čerstvý vzduch. Karanténa pre podozrenie na nebezpečnú nákazu sa skončila po 21 a pol hodine.

15.06.2015 15:49 , aktualizované: 19:37
MERS, Žilina Foto: ,
Karanténa skončila v pondelok o štvrtej popoludní, Kórejci ubytovaní v hoteli nemohli z neho vychádzať od nedele od pol siedmej večer.
debata (1)

„No už konečne, ale sme v pohode. Sme nevyspatí a tešíme sa domov. Hlavne, že je všetko v poriadku,“ povedala v pondelok po otvorení hotela recepčná Veronika Žilčáková. Do práce prišla v nedeľu o šiestej večer, krátko nato, zhruba o pol hodiny, ho zavreli, pretože v ňom hygienik nariadil karanténu.

Hostia, všetko Kórejčania, tak prežívali epidemiologické opatrenia za víkend už po druhý raz. Najskôr v sobotu, keď to však trvalo len chvíľu, kým pacienta s ťažkosťami transportovali z hotela do Bratislavy. Po jeho odchode dezinfikovali priestory ubytovacieho zariadenia. Následne hotel otvorili, no na druhý deň, v nedeľu podvečer, ho opäť zatvorili a hygienici opatrenia sprísnili. Pred vchodmi boli policajné pásky, hlavný vstup strážila policajná hliadka. Tá nesmela nikoho pustiť von. Hostia sa zväčša pohybovali vo vestibule, kde sledovali televízor, internet, prípadne chodili fajčiť k policajnej páske.

„Hoteloví hostia boli zväčša vysmiati. Keďže nikto nemal žiadne príznaky, tak len čakali, kedy sa potvrdí, že je to negatívne a budú môcť ísť von,“ opisuje recepčná. Nik si nechcel ani len pripustiť, že by sa zákaz vychádzať z hotela mal predĺžiť. „Viem o tom, že sa MERS v Kórei vyskytuje, a tak som mal posledný víkend celkom obavy, ale teraz sa mi už uľavilo,“ komentoval zrušenie karantény jeden z ubytovaných kórejských hostí.

O dočasnej karanténe pre hotel rozhodol krízový štáb na odporúčanie regionálneho hygienika po tom, čo boli známe výsledky laboratórnych testov v nedeľu podvečer. Tie síce nebezpečnú nákazu nepotvrdili, ale keďže jedna vzorka mala hraničné hodnoty, museli vyšetrenia zopakovať. „Testy nepotvrdili jednoznačne neprítomnosť respiračného ochorenia MERS. Ďalším, a tým najdôležitejším, dôvodom bolo, že jeden hosť hotela mal v pondelok opustiť hotel a odletieť do Kórey. Aby sme zabránili prípadnému ďalšiemu šíreniu, tak sme prijali toto opatrenie a uzatvorili sme hotel a prijali karanténu na dobu určitú, pokým nedostaneme ďalšie výsledky,“ povedal prednosta Okresného úradu v Žiline Vladimír Macášek.

Ak by ani ďalšie testy neboli jednoznačné, karanténa by sa musela predlžovať. Ak by boli výsledky testov na MERS pozitívne, hotel by zostal v karanténe najmenej desať dní, teda počas inkubačného času vírusu. „Keby sa potvrdili príznaky tejto choroby u muža, tak by nasledovali veľmi rozsiahle opatrenia vo vzťahu jednak k pracovníkom, s ktorými prišiel chorý muž do kontaktu, s ubytovanými, ale aj s pasažiermi, ktorí s ním cestovali v lietadle,“ doplnil Macášek.

Obavy v pondelok rozvírila aj neoficiálna informácia, ktorou disponoval aj prednosta Macášek, že 39-ročný muž s podozrením na MERS bol v Kórei na pohrebe príbuzného, ktorý vraj zomrel na toto ochorenie. Túto informáciu však kórejská ambasáda okamžite po zverejnení dementovala. „Táto informácia nie je pravdivá. Takáto nepravdivá informácia ovplyvňuje slovenských občanov, zbytočne vyvoláva paniku a môže prispieť k zhoršeniu kórejsko-slovenských vzťahov,“ informovala Hyungju Kim z kórejskej ambasády.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MERS #Juhokórejčan #hospotalizácia