Prezident vymenoval za nového ministra hospodárstva Vazila Hudáka

Novým ministrom hospodárstva sa v utorok stal Vazil Hudák. Doterajšieho štátneho tajomníka na ministerstve financií do ministerskej funkcie vymenoval prezident Andrej Kiska.

16.06.2015 10:31
vymenovanie, minister hospodárstva, vazil hudák Foto: ,
Nový minister hospodárstva Vazil Hudák.
debata (1)

Hudák novinárom povedal, že je zástancom posilnenia vplyvu štátu v energetike. O piatej zmene na ministerskom poste vo vláde premiéra Roberta Fica od jej nástupu do úradu v roku 2012 došlo potom, čo predchádzajúci minister hospodárstva Pavol Pavlis po necelom roku vo funkcii podal v apríli demisiu. Urobil tak v reakcii na kritiku, že upratovacia firma blízka jeho rodine získala od organizácií spadajúcich pod ministerstvo hospodárstva zákazky za stovky tisíc eur.

Hudák vyhlásil, že je zástancom silnejšieho vplyvu štátu v energetike. Za prioritu označil dokončenie tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. „Slovensko by malo posilniť svoju pozíciu v rámci Slovenských elektrární. To, akým spôsobom dosiahneme toto posilnenie, vyplynie z rozhovorov s Enelom,“ povedal Hudák v reakcii na predražovanie dostavby dvoch blokov elektrárne v Mochovciach, ktorých dokončenie sa proti pôvodným odhadom tiež oneskorí.

„Tie úlohy, ktoré pred novým ministrom stoja, nie sú jednoduché, pretože to, čo potrebujeme skutočne podporiť a v čom sa potrebujeme zlepšiť, je vytváranie lepších podmienok pre podnikanie a zvyšovanie produktivity založenej na inováciách. Mali by sme zlepšovať podmienky pre tých, ktorí sa v akejkoľvek forme v súčasnosti súkromnému podnikaniu venujú, ale hlavne tým, ktorí by sa tomu venovať chceli,“ povedal po vymenovaní prezident Kiska.

Podľa neho nový minister hospodárstva by sa mal napríklad zamerať na odstránenie zbytočných byrokratických prekážok či na zmiernenie regulácie, s ktorými sa podnikatelia stretávajú.

Minister hospodárstva Hudák sa chce aj napriek krátkemu času, ktorý zostáva do ďalších parlamentných volieb, zamerať aj na zlepšenie podnikateľského prostredia. „Pôjde mi hlavne o to, aby sa zlepšila v rámci krajiny kultúra a dialóg s podnikateľským prostredím, aby sa pokračovalo v iniciatívach, ktoré tu už boli začaté, ako je napríklad podpora start-upov. Chcem, aby sa podnikatelia mohli rozvíjať, aby sa im lepšie ‚dýchalo‘,“ konštatoval Hudák.

Hudák uviedol, že na prípadné presadenie väčších zmien z pozície ministra nebude mať dostatok času. Do úradu nastúpil trištvrte roka pred parlamentnými voľbami. Päťdesiatročný Hudák v minulosti pracoval aj vo finančnom sektore. Zastával vysoké manažérske posty v bankovej skupine Citigroup a v JP Morgan Chase Bank.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #prezident #Andrej Kiska #minister hospodárstva #Vazil Hudák