Učitelia odmietajú právo veta pri voľbe riaditeľa

Učitelia a rodičia detí v školách vyzývajú poslancov NR SR, aby neschválili zmenu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá by zriaďovateľom škôl poskytla pri voľbe riaditeľa právo veta.

16.06.2015 15:22
Juraj Draxler, školstvo, minister školstva Foto: ,
Podporovatelia výzvy žiadajú ministra školstva Juraja Draxlera, aby v prípade, že v druhom čítaní v parlamente schvália poslanci pozmeňujúci návrh, stiahol pred tretím čítaním návrh zákona ako celok.
debata (22)

Uvádzajú to vo výzve rodičov a učiteľov, ktorú uverejnili na portáli www.changenet.sk. Ako dodávajú, takáto právna úprava by ich obrala nielen o možnosť rozhodovať o budúcnosti škôl, ale aj o dôležitý demokratický výdobytok zmien v školstve po roku 1989.

„Sme za to, aby sa kompetencie rád škôl, v ktorých majú zastúpenie rodičia, učitelia aj zriaďovateľ, skôr rozširovali než zužovali. Vyzývame Vás preto, aby ste podporili iba tie návrhy, ktoré vzídu zo širokého celospoločenského konsenzu,“ uvádza sa vo výzve. Učitelia a rodičia detí v školách tiež pripomínajú, že proti udeleniu práva veta zriaďovateľom pri voľbe riaditeľa školy sa v pripomienkovom konaní vyjadrili aj Generálna prokuratúra SR, Úrad vlády SR, ministerstvo vnútra, ministerstvo financií, Slovenská komora učiteľov, Nové školské odbory, Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií, Združenie základných škôl Slovenska, Asociácia stredných odborných škôl Slovenska či OZ Nové školstvo.

Podporovatelia výzvy žiadajú ministra školstva Juraja Draxlera, aby v prípade, že v druhom čítaní v parlamente schvália poslanci pozmeňujúci návrh, ktorý nad rámec predloženého návrhu ešte viac zhorší postavenie školskej samosprávy, stiahol pred tretím čítaním návrh zákona ako celok. Ministra tiež žiadajú, aby sa k výzve verejne vyjadril ešte pred prerokovaním návrhu zákona v parlamente.

„Zásadne odmietame, aby zriaďovatelia škôl, čiže starostovia, predsedovia samosprávnych krajov a prednostovia okresných úradov, získali právo vetovať návrh rady školy na riaditeľa, ktorý vzišiel z výberového konania. Navrhovaná úprava povedie k politizácii školstva, mnoho schopných ľudí stratí motiváciu kandidovať za riaditeľa a vytvorí sa priestor pre korupciu, klientelizmus a rodinkárstvo,“ tvrdia autori výzvy. Výzvu s podpismi plánujú predložiť ministrovi školstva a poslancom NR SR. V prípade schválenia pozmeneného znenia zákona chcú predložiť výzvu aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi ako podklad pri rozhodovaní, či zákon vráti do NR SR. Ak prezident vráti zákon späť do parlamentu, opätovne predložia výzvu s podpismi ministrovi školstva a poslankyniam a poslancom. Výzvu zverejnili v pondelok 15. júna, dodnes ju už podpísalo vyše 350 podporovateľov.

Parlament v polovici mája posunul návrh zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve do druhého čítania. Ako z návrhu vyplýva, ak zriaďovateľ školy nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade školy a následne sa uskutoční úplne nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorého rada školy opäť navrhne zriaďovateľovi. Tento návrh bude už pre zriaďovateľa záväzný.

Predseda vlády Robert Fico však v utorok 28. apríla na 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyhlásil, že prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu, ktorý prednesie skupina poslancov k školskému zákonu, bude zakotvená nová úprava. Zriaďovatelia školy, teda mestá, obce či vyššie územné celky podľa Fica "po prvé, ak pôjde o riaditeľa školy, môžu ho vetovať, po druhé, ak ani po vete nedostanú tí, ktorí majú riaditeľa ustanoviť, rozum, tak to bude zastupiteľstvo, ktoré o riaditeľovi rozhodne. Nie je možné, aby ste mali zodpovednosť, no nemali v rukách konkrétne kompetencie.“ Ministerstvo školstva následne po Ficovom výroku vyhlásilo, že naďalej stojí za svojím kompromisným návrhom, podľa ktorého druhý kandidát, ktorého rada školy navrhne zriaďovateľovi, bude preňho záväzný.

Podľa súčasného znenia zákona o štátnej správe v školstve zriaďovateľ vymenúva riaditeľa školy na návrh rady školy na základe výberového konania a už prvý návrh rady školy je pre zriaďovateľa školy záväzný.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #riaditeľ školy