Kontrola KBS: Katolícka univerzita hospodárila neefektívne

Vo vedení Katolíckej univerzity v Ružomberku, jej Pedagogickej fakulty a Filozofickej fakulty došlo v období rokov 2010 až 2013 k závažným manažérskym zlyhaniam, neefektívnemu hospodáreniu a konaniu v rozpore s dobrými mravmi.

17.06.2015 13:18
KBS, Stanislav Zvolenský Foto: ,
Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský
debata (3)

Konštatovala to Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na 81. plenárnom zasadaní 16. a 17. júna na základe záverečnej správy audítora. Konferencia biskupov Slovenska o tom informovala na svojej internetovej stránke.

KBS zároveň víta a podporuje snahu súčasného vedenia Katolíckej univerzity v Ružomberku riešiť pochybenia a zistené nedostatky, a čo najskôr uskutočniť nápravu a vyvodiť zodpovednosť konkrétnych osôb. Rektora univerzity tiež žiadajú, aby s účinnosťou od 1. júla pozastavil vyplácanie mimoriadnych odmien na celej univerzite až do schválenia nových pravidiel odmeňovania. Biskupi ho rovnako vyzývajú, aby ukončil spoluprácu s Fondom Ladislava Pyrkera a nepokračoval v spolupráci s Fondom T. Zasepu.

Na svojom zasadnutí konferencia ďalej schválila plán opatrení vypracovaný v súčinnosti s vedením Katolíckej univerzity. Plán obsahuje bezodkladné aj systémové opatrenia, napríklad pri odmeňovaní a rozvoji ľudských zdrojov či v ekonomike, účtovníctve a správe majetku. Ďalšie opatrenia sa týkajú oblastí procesného riadenia, optimalizácie procesov a oblasti systému vnútorných predpisov. Týkajú sa tiež spolupráce Katolíckej univerzity a jej fakúlt s fondmi, nadáciami, či oblasti riadenia kvality a vnútornej kontroly. Konferencia biskupov poverila súčasného rektora, aby tieto opatrenia v spolupráci so zriaďovateľom a Správnou radou Katolíckej univerzity uskutočňoval v stanovenom harmonograme.

Previerka na Katolíckej univerzite v Ružomberku sa uskutočnila z podnetu rektora univerzity Jozefa Jaraba a na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska, ktorá je zriaďovateľom univerzity. Jej cieľom bolo preveriť situáciu univerzity vo vybraných oblastiach za roky 2010 až 2013. Previerku uskutočnila firma KPMG Slovensko spol. s.r.o.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hospodárenie #kontrola #Katolícka univerzita v Ružomberku #KBS