Na GLOBSEC príde aj Cameron, bude to jeho prvá návšteva Slovenska

Na 10. ročník bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2015 príde aj britský konzervatívny premiér David Cameron. Médiá o tom informoval zakladateľ konferencie Róbert Vass.

17.06.2015 15:16
David Cameron Foto: ,
Do Bratislavy príde aj britský premiér David Cameron.
debata (7)

„Cameron príde do Bratislavy po prvýkrát. Je to vôbec prvá veľká konferencia po jeho znovuzvolení pred mesiacom,“ uviedol. Vass predpokladá, že Cameron sa nevyhne otázkam o možnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Ako dodal, Cameron prednesie v piatok 19. júna prejav. GLOBSEC sa uskutoční v Bratislave 19. až 21. júna.

Na konferenciu okrem Camerona prídu aj všetci premiéri krajín Visegrádskej štvorky. Z Poľska pricestuje aj prezident Bronislaw Komorowski a minister obrany Tomasz Siemoniak. Účasť potvrdil bývalý švédsky premiér Carl Bildt. GLOBSEC privíta aj prezidentov Chorvátska, Gruzínska, Estónska či Macedónska. Na konferencii sa zúčastní aj americký senátor a republikánsky vyzývateľ amerického prezidenta Baracka Obamu vo voľbách v roku 2008 John McCain. Bývalý americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Cheroff príde na konferenciu po druhý raz. Slovensko okrem najvyšších ústavných činiteľov bude reprezentovať minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, bývalý premiér Mikuláš Dzurinda či bývalý minister financií Ivan Mikloš.

Ako už organizátori avizovali, na GLOBSEC budú dominovať témy ako rusko-ukrajinský konflikt, kybernetická bezpečnosť a situácia na Balkáne či v krajinách V4. Politici a analytici sa budú zaoberať aj hrozbou tzv. Islamského štátu a budú diskutovať aj o možnom odchode Grécka z eurozóny.

Bezpečnostná konferencia GLOBSEC bude tento rok hostiť zatiaľ najväčší počet prezidentov, premiérov a ministrov zahraničných vecí vo svojej histórii. Na konferencii sa zúčastní viac ako 800 hostí a približne 160 novinárov zo 65 krajín sveta.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #GLOBSEC