Proces so sýkorovcami finišuje, rozsudok sa ešte neočakáva

Prezentáciou listinných a iných dôkazov pokračovalo v stredu na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel.

17.06.2015 16:20
debata

Senát sa zločineckou podskupinou zaoberá od 20. januára tohto roku a počas 28 pojednávacích dní vypočul okrem obžalovaných mnoho svedkov a znalcov. Pojednávanie pokračuje 30. júla, ale rozsudok sa ešte neočakáva.

Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert L. alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom B., zvaným Rus. Koná sa proti nim ako proti ujdeným a je na nich vydaný medzinárodný zatykač. Obžalovaný Jozef R. zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti.

Na pojednávaní sú Ivan C. zvaný Vinco, podnikateľ Marek T., ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka a Alojz K., zvaný Čistič. Ďalší z obžalovaných Martin Kováč, zvaný Rybička, požiadal senát, aby konal v jeho neprítomnosti až do právoplatnosti.

Kováč sa na prvom pojednávaní priznal ku skutkom podľa obžaloby. V inej veci uzavrel dohodu s prokurátorom o vine a prijal trest 20 rokov odňatia slobody. Okrem Kováča všetci obžalovaní vinu popierajú.

Podľa prokurátora obžalovaní majú na svedomí vraždy podnikateľa Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.

Kýbel sa šéfom skupiny stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Gang pôsobil v Bratislave, na Záhorí a v Senci.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdny proces #sýkorovci