Gabrižová: Je ilúzia tváriť sa, že sa nás kvóty pre utečencov netýkajú

Ak je Slovensko proti povinným kvótam pre imigrantov, malo by povedať, ako si predstavuje iné riešenie a čo by bolo ochotné ponúknuť, hovorí analytička z portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová.

18.06.2015 15:00
debata (38)

Slovensko nesúhlasí s povinnými kvótami pri prerozdelení utečencov. Malo by teda ponúknuť inú formu pomoci?
Samozrejme, keď nesúhlasíme s tým, čo je na stole, riešením nie je zmietnuť návrh zo stola, ale povedať, že to riešenie nepovažujeme za správne z takých a takých dôvodov a čo si predstavujeme ako iné riešenie. Lebo tento problém sa nevyrieši tým, že komisia návrh stiahne. Takže Slovensko by malo byť ochotné ponúknuť niečo iné.

Politici stále hovoria o dobrovoľnosti.
Ak sa hovorí o dobrovoľnosti, je namieste v istom štádiu povedať, čo je naša predstava. Možno nie hneď, ak to nemáme premyslené, ale v istom časovom horizonte by sme mali povedať, čo vieme dobrovoľne ponúknuť – aký svoj príspevok, či je to menší počet imigrantov, alebo nejaká iná selekcia.

Dá sa predpokladať, že štáty sa dohodnú na summite na budúci týždeň?
V oficiálnej agende summitu to nateraz nie je, ale diskusia asi prebehne mimo oficiálnej agendy. V princípe sa dá očakávať, že až na základe tejto diskusie Európska komisia pristúpi alebo nepristúpi k nejakému konkrétnemu paragrafovému zneniu návrhu. Nebude to mať ľahké. Možno prebehne nejaká diskusia o tom, či meniť, alebo nemeniť distribučný kľúč, lebo aj krajiny, ktoré v princípe podporujú väčšie zdieľanie bremena, majú špecifické výhrady ku kľúču, čo by malo alebo nemalo byť jeho súčasťou.

Ak sa EÚ nedohodne, hrozí zatváranie hraníc a koniec Schengenu?
Tam ešte nie sme. Ale je pravda, že táto téma sa teraz čoraz viac dáva do súvislosti so Schengenom. Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že kvóty môžu viesť k tomu, že Schengen bude nejakým spôsobom spochybnený. Na druhej strane Taliansko hovorí, že ak premiestnenie neprebehne, môže dôjsť k tomu, že tlak na Schengen príde z opačnej strany. Sme tak v dosť patovej situácii a atmosféra hustne. Určite aj preto by bolo dobré dohodnúť sa.

Dohodne sa teda EÚ na kvótach, aj keď nie v takej forme, ako boli navrhnuté?
Zatiaľ bol len jeden návrh a teraz zasadnutie ministrov, ktoré potvrdilo rozdielne názory. Možno po summite nastane nejaký posun. Určite si myslím, že minimálne nejaké zmeny v návrhu budú a neprejde tak, ako ho navrhla Európska komisia. Či ten výsledok bude v podobe kvót, si v tejto chvíli netrúfam odhadnúť. Ale je dosť pravdepodobné, že nejaká forma väčšieho zdieľania bremena tam bude, aj keď možno nie vo forme povinných kvót, ako ich navrhla komisia.

Prečo je potrebná solidarita s Talianskom a Gréckom?
Je iluzórne tváriť sa, že problém sa netýka aj krajín, ktoré nemajú taký nápor na svoju hranicu. Prejaviť sa to najviac môže na Schengene a voľnosti pohybu, ktorý asi nebude taký samozrejmý ako doteraz. Je to spoločný problém aj preto, že EÚ nemá zodpovedané základné otázky, ako sa k imigrantom stavia a čo s nimi chce alebo nechce robiť. To je vec, ktorú musíme vyriešiť spolu a aj tie krajiny, ktorých sa to navonok netýka.

Prečo má s tým problém práve stredná Európa?
Pre tento región je typická väčšia kultúrna uzavretosť, ktorá je do istej miery daná historickým vývojom, odlišným od západnej Európy. Ale svet sa tak mení, že je neudržateľné, aby si stredná Európa túto kultúrnu uzavretosť držala v tej miere, v akej sa to deje teraz a mala tak prísne nastavenú imigračnú politiku.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti