Školský zákon pozastavili

Stalo sa to, čoho sa učitelia obávali. Počas rokovania parlamentu o novele školského zákona, predložil v stredu poslanec Ľubomír Petrák (Smer) pozmeňujúci návrh, o ktorom sa dlho diskutovalo a pedagógovia s ním nesúhlasili. Napriek tomu, že sa očakávalo jeho prijatie, poslanci prekvapujúco o návrhu nehlasovali.

18.06.2015 12:30
debata (1)

Podľa podpredsedníčky Národnej rady Jany Laššákovej je potrebné, aby si zákonodarcovia ešte raz prešli pozmeňujúce návrhy v gestorskom, školskom výbore. Mali by tak urobiť čo najskôr, aby plénum mohlo budúci týždeň o novele zákona hlasovať.

Návrh, ktorý sa učiteľom nepáči, dáva samosprávam viac právomocí pri menovaní riaditeľov verejných základných a stredných škôl. Kandidáta na riaditeľa, ktorý predloží rada školy, budú môcť ich zriaďovatelia odmietnuť. A to hneď dvakrát po sebe. Pri opakovanom nesúhlase s kandidátom však starostovia a župani budú potrebovať trojpätinovú podporu zo strany zastupiteľstva. Ak tak neurobia, kandidáta zriaďovateľ vymenovať musí. V opačnom prípade vyhlási ďalšie výberové konanie. Podľa zákona v pôvodnom znení, mal byť druhý kandidát pre zriaďovateľa záväzný.

Branislav Kočan zo Slovenskej komory učiteľov tvrdí, že už súčasná legislatíva dáva zriaďovateľom dostatočné kompetencie na odvolanie riaditeľov. Urobiť tak môžu napríklad na návrh hlavného školského inšpektora alebo ministra. „Nikto doteraz nepredložil hĺbkovú analýzu súčasného stavu fungovania školskej samosprávy, nie je preto odôvodnená potreba jej zmeny,“ tvrdí Kočan.

Mestá a obce však považujú pozmeňujúci návrh za kompromis. „Naša základná požiadavka bola, aby bol spôsob menovania riaditeľov škôl zrovnoprávený s ostatnými zriaďovateľmi. Aby bol rovnaký meter uplatňovaný na verejné, súkromné i cirkevné školy,“ mieni výkonný riaditeľ Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turcány. Ten trojpätinovú väčšinu považuje za blokačný mechanizmus v prospech kandidátov na riaditeľa.

Učitelia aj rodičia spustili na protest proti návrhu petíciu. V nej rezort školstva vyzvali, aby novelu zákona, ak pozmeňovací návrh poslanci schvália, stiahol. Podľa nich „to povedie k politizácii školstva, veľa schopných ľudí stratí motiváciu kandidovať a vytvorí sa priestor pre korupciu, klientelizmus a rodinkárstvo“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #školský zákon #riaditeľ školy