Uhliarikovi neprešli limity na poplatky u lekára

Limit na poplatky u lekárov, tak ako je tomu pri liekoch, nebude. Návrh poslanca Ivana Uhliarika (KDH) nenašiel dostatočnú podporu v parlamente.

18.06.2015 12:28
zdravotníctvo, odborná konferencia, Ivan Uhliarik Foto: ,
Ivan Uhliarik navrhoval zavedenie limitu na poplatky u lekárov cez novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.
debata (1)

Uhliarik sa pri svojej iniciatíve odvolával na to, že v súčasnosti neexistuje strop poplatkov a tie tak môžu byť vysoké a finančne náročné pre pacientov. Zavedenie limitu navrhoval cez novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Poslanec stavil na rovnaký model ako pri liekoch, limit sa mal týkal osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a dôchodcov a jeho výška by bola taktiež totožná.

Podľa návrhu by osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a invalidní dôchodcovia za kvartál uhradili na poplatkoch maximálne 30 eur a starobní dôchodcovia 45 eur. V praxi by to fungovalo tak, že všetko, čo by bolo nad tento limit, by pacientovi zaplatila jeho zdravotná poisťovňa. „Vrátenie poplatkov za služby spojené s návštevou lekára bude mať pozitívny dopad na cieľovú skupinu,“ konštatoval predkladateľ.

Uhliarik poukazoval na to, že práve tieto dve skupiny obyvateľstva potrebujú zdravotnú starostlivosť častejšie ako ostatní. „Častejšou návštevou u lekára sa vystavujú vyššiemu finančnému bremenu v podobe poplatkov,“ vysvetľoval poslanec. Konštatoval tiež, že k vracaniu poplatkov možno v súčasnosti pristúpiť aj vďaka tomu, že lekári už musia používať registračné pokladnice, a teda existujú záznamy o uhradených poplatkoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Uhliarik #novela zákona #poplatky u lekárov