Čislák sa ohradil voči tvrdeniam prezidenta, zdravotníctvo má výsledky

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru) sa ohradil voči niekoľkým tvrdeniami, ktoré odzneli v prejave prezidenta SR Andreja Kisku na parlamentnej pôde, práve na adresu jeho rezortu. Tvrdí, že viacero problémov, ktoré hlava štátu pomenovala ako neriešené, sa v skutočnosti riešia, alebo už vyriešené sú.

18.06.2015 15:51
Viliam Čislák, Daniel Lipšic Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (17)

"Poradcovia zrejme pánovi prezidentovi pripravili chybné a neúplné podklady,“ konštatuje Čislák. Šéf zdravotníckeho rezortu nesúhlasí s vyjadreniami o netransparentnom nakladaní s verejnými zdrojmi vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Práve naopak, podľa neho sa transparentnosť zvýšila a to nielen v prípade poisťovne, ale i nemocníc, kde rozbehli projekt otvorenej transparentnej nemocnice a zriadili antikorupčné linky. Tiež obhajuje úpravu poplatkov v réžií jeho ministerstva, kde hovorí o efektívnom riešení.

Minister neobišiel ani poznámku prezidenta k eHelathu (elektronické zdravotníctvo). "Sme krok pred finále a pred spustením prvých služieb a aplikácií eHealth do praxe,“ tvrdí Čislák. Zároveň reaguje aj na tvrdenie o tom, že Slovensko má ako jediné problémy pri zavádzaní DRG (platba za diagnózu), podľa neho takéto problémy majú viaceré krajiny.

"Prekvapilo ma prezidentovo tvrdenie, že nemáme zavedené štandardizované diagnosticko-liečebné postupy. Právne pod mojím vedením sa začali vydávať tzv. guideline. A rád by som povedal, že fungujú,“ uviedol minister.

Čislák: Zdravotníctvo má výsledky, pozerať sa naň kriticky je nespravodlivé

Slovenské zdravotníctvo má výsledky, pozerať sa naň iba kriticky nie je podľa Čisláka spravodlivé. "Bol by som veľmi rád, keby sa prezident na zdravotníctvo pozeral ako na mechanizmus, ako systém, v ktorom pracuje množstvo kvalitných zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa dennodenne podieľajú na poskytovaní kvalitnej zdravotnej starostlivosti našim pacientom,“ dodal minister.

Prezident SR Andrej Kiska vo svojom prejave o stave republiky, ktorý predniesol vo štvrtok v parlamente, pripomenul projekty, ktoré nie sú ani po rokoch ukončené, hlava štátu tiež hovorila o netransparen­tnosti a potrebe zaviesť jasné pravidlá.

Poriadok a transparentnosť môže v zdravotníctve zaviesť ktorákoľvek vláda, ľavicová rovnako ako pravicová, otázkou podľa prezidenta je, či má na to aj vôľu. Tak, ako sa dajú presne zadefinovať a stanoviť poplatky, v ktorých sú stále nejasnosti a ich výška je enormná, dajú sa zaviesť a definovať štandardné zdravotné postupy, porovnávanie cien nákupov zdravotnej techniky a ďalšie veci.

"Stali sme sa európskymi rekordérmi v zavádzaní DRG systému,“ konštatoval Kiska s tým, že zavedenie tohto systému, ktorý by priniesol poriadok a prehľad do zdravotníctva sa odkladá roky a nestihne ho uviesť do života ani druhá vláda Roberta Fica.

"Je to len na Slovensku technicky náročné alebo ho nezavedieme len preto, lebo lobistickým skupinám to nevyhovuje?“ spýtal sa prezident. Podobne sa odkladá zavedenie elektronizácie zdravotníctva, ktorá by rovnako zvýšila prehľad a transparentnosť pri nakladaní s peniazmi v zdravotníctve.

Kiska kritizoval zdravotníctvo už v marci toho roka, pri návšteve ministra zdravotníctva Viliama Čisláka v prezidentskom paláci.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Andrej Kiska #Viliam Čislák #správa o stave republiky