Letný slnovrat slnečný nebude

Viaceré oblasti Slovenska trpia nedostatkom vlahy a zrejme sa tak skoro poriadnej dávky dažďa nedočkajú. Občasné prehánky alebo lokálne búrky tento problém neodstránia. A ani slnka si v najbližších dňoch príliš neužijeme. Zajtra je síce letný slnovrat, najdlhší deň v roku, ale veľa tepla neprinesie.

20.06.2015 07:00
počasie, vietor Foto: ,
Piatok bol na viacerých miestach Slovenska veterný.
debata (2)

Koncom týždňa prišla síce oblačnosť, niekde aj popršalo, ale to je stále nič. Od začiatku mesiaca až do 18. júna napršalo napríklad v Holíči alebo Hurbanove len 0,3 milimetra zrážok, v Piešťanoch a na bratislavskom letisku 0,5 mm. "V tomto ročnom období je to veľmi zvláštne, pretože jún patrí medzi tie mesiace roka, keď zvykne byť zrážok najviac.

Tohtoročné hodnoty sú veľmi netypické. A je to v kontraste s tým, že v niektorých iných častiach Slovenska mali veľmi silné búrky a pri nich napršalo aj viac ako 50 milimetrov zrážok," vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Pri takýchto búrkach, keď na štvorcový meter, kde predtým bolo sucho, spadne vyše 50 litrov vody, voda veľmi rýchlo odtečie a rastliny z nej veľa nezískajú. Naopak, poškodení sú ľudia, ktorých zaplaví.

Ako bude?

  • Sobota – Premenlivá veľká oblačnosť, miestami najmä popoludní dážď alebo prehánky. Denná teplota 18 až 23 stupňov.
  • Nedeľa – Premenlivá oblačnosť, cez deň na viacerých miestach prehánky. Denná teplota 18 až 23 stupňov.
  • Pondelok – Polooblačno, cez deň ojedinele prehánky. Denná teplota 20 až 25 stupňov.
  • Utorok – Oblačno až zamračené, postupne od západu dážď alebo prehánky. Veterno. Denná teplota 19 až 24 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

„Ideálne by bolo, keby napršalo 15 až 20 milimetrov zrážok a tento dážď by bol rovnomerný. Vtedy by z toho príroda, polia, rastliny mohli načerpať najviac vlahy,“ pokračuje klimatológ. Na otázku, či takéto dažde v najbližších dňoch prídu, odpovedá Faško príslovím: Na suchú zem nerado prší. Táto ľudová múdrosť sa teraz celkom potvrdzuje. Od západu a severozápadu prúdia k nám poveternostné fronty a v Česku z nich aj prší. Keď sa však dostávajú nad naše územie, oblačnosť sa rozpadáva a zrážky sú už nevýznamné. Je to spôsobené dlhodobým suchom, pri ktorom poveternostné fronty strácajú svoje pôvodné vlastnosti. Dážď, ktorý z nich bude padať v najsuchších regiónoch, nemusí byť výdatný.

„Skôr by som povedal, že väčšia šanca na zrážky je na severe Slovenska, ale tam problém so zrážkami nie je taký akútny ako na juhozápade alebo juhu. Predbežne sa nedá očakávať, že by zrážky mohli byť výdatné práve v oblastiach, kde ich je najväčší nedostatok,“ predpokladá Faško.

Teploty vzduchu nie sú teraz príliš vysoké, ale nie je ani chladno. Na rozdiel od zrážok je to práve také počasie, aké by podľa tradície malo v júni byť. V priebehu budúceho týždňa by sa malo začať opäť otepľovať. Niekedy na konci júna alebo začiatkom júla by sa počasie mohlo podobať tomu, čo sme tu mali v prvej polovici mesiaca, teda teploty by mohli byť okolo 30 stupňov.

Tento víkend nebude ideálny pre ľudí, čo sa chcú kúpať a užívať si horúce počasie, pretože teplota nebude veľmi vysoká. Očakáva sa premenlivá oblačnosť a prehánky. Je to trochu paradoxné, pretože v nedeľu o 18.38 h nastane letný slnovrat a začne sa astronomické leto. Slnko bude v najvzdialenejšej dráhe od rovníka a lúče budú u nás dopadať pod najoptimálnejším uhlom, aký môže u nás existovať. Bude to najdlhší deň v roku, potrvá približne 16 hodín. Od pondelka sa začne slnko vracať späť k rovníku. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch už slnečné žiarenie nebude také nebezpečné, pretože bude musieť prejsť cez zemskú atmosféru dlhšou dráhou, tým sa viac rozptýli a menej sa prejavia jeho škodlivé účinky. To bude citeľné najmä v auguste.

Teraz okolo letného slnovratu je úbytok dňa veľmi pomalý. Asi dva týždne pred slnovratom a dva týždne po ňom je vlastne stagnácia, zmeny medzi jednotlivými dňami sú minimálne. V priebehu júla však bude úbytok svetla okolo dvoch minút na deň.

V deň letného slnovratu, 21. júna, sme na Slovensku zaznamenali v posledných rokoch rekordné teploty nad 35 stupňov Celzia. Ani raz však neboli pred rokom 2000. V Malackách bolo 21. júna 2000 až 36 stupňov, rovnako aj v Slovenskom Grobe v roku 2012. V roku 2007 zaznamenali v Bratislave a Hurbanove 35,5 stupňa Celzia. K letnému slnovratu sa viažu v niektorých rokoch aj poriadne dažde. Napríklad v roku 1955 napršalo na Chopku 117 mm a v roku 1999 v Žihárci 69 mm.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #víkend