John McCain na GLOBSEC-u: Putin je hrozbou pre celú Európu

Ak Vladimir Putin uspeje na Ukrajine, niet pochýb o tom, že bude vyvíjať tlak na ďalšie krajiny v regióne. Mal by byť zastavený. Na tlačovej besede v rámci medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC to vyhlásil americký senátor John McCain. Ten je predsedom výboru amerického Senátu pre ozbrojené služby.

20.06.2015 15:08 , aktualizované: 18:44
GLOBSEC: McCain, Lajčák Foto: ,
Zľava senátor z Wyomingu John Barrasso, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, senátor Arizony John McCain a senátor z Arkansasu Tom Cotton na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave.
debata (589)

„Veríme, že Vladimir Putin nie je hrozbou iba pre Ukrajinu, ale aj pre Európu,“ uviedol McCain.

Zároveň informoval, že americkí politici v Snemovni reprezentantov schválili rezolúciu, v ktorej vyzývajú amerického prezidenta Baracka Obamu, aby odobril dodávku zbraní pre Ukrajinu. Podľa McCaina Ukrajinci potrebujú napríklad nepriestrelné vesty, spravodajské informácie či komunikačné technológie. „Potrebujú veľmi veľa zbraní, ktorými sa budú brániť a budú môcť vzdorovať vybaveniu, ktoré proti nim používajú Rusi vo veľkých počtoch,“ dodal senátor.

McCain zároveň kritizoval Západ, že nie je jednotný vo svojom postoji voči Rusku. „Jednota nie je pevná, nie je vôbec pevná, nie sme vôbec zjednotení. Dôvodom je aj závislosť od ruských energetických dodávok,“ zdôraznil. Podľa jeho slov je taktiež hanebné, že sa iba prizeráme tomu, že sa v súčasnosti parceluje jeden z európskych štátov. „Nebojím sa, že by sme provokovali Vladimira Putina. Vladimir Putin bude takto pomaly odhrýzať z Ukrajiny, bude naďalej vyvíjať tlak na pobaltské štáty, na Moldavsko a ďalšie krajiny a takmer žiadnu cenu za to neplatí,“ dodal.

McCain navštívil nedávno Ukrajinu, kde sa spolu s ďalšími americkými senátormi stretol s ukrajinskými dobrovoľníkmi. „Ukrajinci dokázali, že vedia bojovať a budú bojovať o svoju krajinu, a potrebujú podporu z našej strany,“ uzavrel senátor.

Konflikt na Ukrajine uškodí aj Rusku. Na Donbase vládnu gangstri

Súčasné vedenie Ruska napína svaly a chce zistiť, čo všetko si môže voči svojmu okoliu dovoliť. Zhodli sa na tom v diskusii v rámci medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2015 minister zahraničia Litvy Linas Linkevičius, bývalý švédsky premiér Carl Bildt a štátny tajomník ruského ministerstva financií v rokoch 1993 až 1995 Sergej Alexašenko. Podľa Bildta je najlepšou odpoveďou na túto situáciu jednotný postoj Západu.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski (dolný... Foto: SITA, Robert Tappert
GLOBSEC: Druhý deò konferencie Poľský prezident Bronislaw Komorowski (dolný rad vľavo) a prezident Estónska Toomas Hendrik Ilves počas rozhovoru pred vystúpením na bezpečnostnej konferencii Globsec. Na konferencii veľký priestor venujú téme Ukrajina a Rusko.

Rusko podľa Bildta v skutočnosti nie je až také silné, ako sa snaží dokázať. Navyše podľa neho zjednotený postoj Európy po zabratí Krymu a vypuknutí násilností na Donbase prezidenta Vladimíra Putina nepríjemne prekvapil, preto je dobré v tomto postoji zotrvať.

Podľa Alexašenka pri zabratí Krymu Rusko počítalo s tým, že NATO nezasiahne, preto sa na to odhodlalo. Bežní Rusi si podľa neho neprajú byť zapletení do vojny na Ukrajine a samotné Rusko na rozsiahlejšiu vojnu nie je pripravené, a to napriek tomu, že jeho rozpočet na obranu postupne rastie. Litovský minister Linkevičius zároveň poukázal na nebezpečenstvo propagandy, ktorú ruské štátom ovládané médiá servírujú ruským občanom aj Rusom žijúcim v zahraničí. „Na rôznych konferenciách sa diskutuje napríklad o znečistení oceánov, ale nie o znečistení myslí,“ vyhlásil.

Diskutéri sa zaoberali aj otázkou, ako Rusko a jeho občanov priblížiť k medzinárodným štruktúram. „Modernizovať krajinu nie je možné v izolácii,“ vyhlásil Bildt s tým, že tento fakt si postupne uvedomí aj väčšina Rusov. Taktiež poukázal na to, že súčasné smerovanie Ruska prispieva k odlevu vzdelaných Rusov do zahraničia.

Zároveň Bildt varoval, že problematická situácia na východnej Ukrajine môže nakoniec uškodiť aj samotnému Rusku. „Na Donbase vládnu gangstri,“ povedal s tým, že je ťažké predpovedať, ako sa tamojšia situácia vyvinie do budúcnosti.

589 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #John McCain #Ukrajina #GLOBSEC