Nelegálny predaj liekov cez internet chcú trestať

Týždeň preverovali webové stránky a kontrolovali balíky prichádzajúce zo zahraničia. Počas jednej z najväčších akcií zameraných na obchodníkov s nelegálnymi liekmi, odhalili slovenskí colníci 32 webových stránok, ktoré mohli takéto výrobky predávať.

21.06.2015 15:00
liek, lekáreň, tabletky Foto:
Medzi najčastejšie predávané nelegálne farmaceutiká patria lieky na liečbu rakoviny, srdcovo–cievnych ochorení, prípravky na chudnutie či anaboliká.
debata (8)

Päť z nich sa podarilo zrušiť. Zároveň zaistili nelegálne farmaceutické produkty za 1 088 amerických dolárov (954,05 eura). Keďže ich predaj sa rozmáha a nie je na Slovensku postihnuteľný, rezort vnútra už pripravuje zmenu Trestného zákona.

Operácia Pangea sa konala naraz v 115 krajinách od 9. do 16. júna. Podľa riaditeľa Národnej ústredne Interpol Miloša Hrvola colníci sa zamerali najmä na monitorovanie webových stránok, pretože ilegálny trh sa presúva z ulice do kyberpriestoru. Takzvaný „tieňový internet“ významne ovplyvňuje kriminálne prostredie medzi zločineckými skupinami. „Metódy utajovania, ktoré používajú, sa blížia k metódam páchateľov drogovej trestnej činnosti,“ dodal Hrvol.

Medzi najčastejšie predávané nelegálne farmaceutiká patria lieky na liečbu rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, prípravky na chudnutie, ale aj anaboliká a iné látky s hormonálnym účinkom. Pochádzajú najmä z Južnej Ameriky a Juhovýchodnej Ázie. Riaditeľ Národnej protidrogovej jednotky Marián Galeta však upozornil, že často ide o lieky, ktoré sú v krajinách mimo Európskej únie registrované, ale v únii nie. „Nie všetky nelegálne lieky sú falošné,“ doplnil.

Podľa lekárničky Vladimíry Gromovej je pri takto dovezených liekoch na rakovinu veľké riziko, že pacient zanedbá predpísanú liečbu a bude sa spoliehať len na tieto prípravky. Tým bude jeho terapia neúčinná.

Užívanie anabolík je podľa nej obrovským problémom. Ak nie je kontrolované lekárom, môže to mať fatálne následky. „Spôsobujú enormný rast vnútorných orgánov a hormonálne poruchy. Pokiaľ sa anaboliká užívali dlhodobo alebo vo vysokých dávkach, môže sa stať, že aj po ich vysadení už bude tento stav nezvratný. Hrozí zástava srdca a následne smrť,“ upozorňuje farmaceutka.

„Nemáme právne nástroje na to, aby sme samostatne rušili alebo obmedzovali zahraničné webové stránky, ktoré nelegálne lieky ponúkajú. Preto spolupracujeme s ich prevádzkovateľmi a oni to riešia v rámci vlastných protokolov, je to z ich strany dobrovoľné,“ povedal Galeta. Podľa neho ak chceme eliminovať množstvo nelegálne predávaných liekov na Slovensku, musíme to eliminovať najskôr v zahraničí.

Tieto „malé ryby“ sa na Slovensku nedopúšťajú trestnej činnosti. „Doba a spoločnosť sa vyvinuli natoľko, že podľa pôvodného zákona je v podstate nemožné stíhať napríklad predávanie anabolík na internete. Trestné je len ich podávanie a používanie pri organizovanej športovej súťaži,“ tvrdí Galeta a dodáva, že terajší právny predpis je zastaraný. „Trestný zákon na toto nemyslí, no sme krok od toho, aby sa to konečne zmenilo,“ povedal riaditeľ protidrogovej jednotky. Ministerstvo vnútra totiž pripravuje legislatívny návrh, podľa ktorého bude takéto konanie trestné. Onedlho pôjde do medzirezortného pripomienkového konania.

Do akcie Pangea sa zapojilo všetkých deväť colných úradov na Slovensku. „Vykonali sme približne 4 500 kontrol len na území Bratislavského kraja a týkali sa najmä zásielok na letiskách a u expresných dodávateľov. Pri nich boli zistené štyri podozrivé zásielky. Najväčší zásah bol v Trstenej, kde v kontajneri prevážajúcom 8 500 pneumatík našli colníci 155 kg sivej látky, ktorú poslali na expertízu,“ povedal riaditeľ kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Najťažšie sa podľa neho kontrolujú letecké zásielky, ľahšie sa kontrolujú expresné zásielky. Aj denník Pravda pred niekoľkými dňami upozornil na nelegálny biznis na internete. V tomto prípade išlo o predaj psychiatrických liekov v Bratislave, ktoré sa majú vydávať len na predpis. Díler nám ich po dohode doniesol na dohodnuté miesto o pár hodín a za jedno balenie si vypýtal 40 eur. „Tovar“ nám neskôr opakovane ponúkal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #lieky #lekárne #nelegálne lieky