Kaliňák: Polícia zvládla protest dobre. Medzi zadržanými je aj 60 Čechov

Polícia v súvislosti so sobotňajšou demonštráciou proti príchodu utečencov do Európy, ktorú sprevádzali početné výtržnosti, zadržala aj 60 Čechov. V diskusnej relácii RTVS to povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

21.06.2015 15:24
Bratislava, demonštrácia, utečenci, polícia Foto: ,
Polícia zatkal 25 radikálov, ktorí zaútočili na divákov cyklistických pretekov pod Hradom.
debata (41)

Policajti predviedli na policajné stanice celkom 140 osôb. K výtržnostiam na rôznych miestach Bratislavy došlo najmä po skončení protestnej akcie.

Minister Kaliňák je spokojný s tým, ako polícia sobotňajší protest zvládla. Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3. Vyzdvihol aj okamžitý zákrok policajtov voči extrémistom, ktorí napadli ľudí na cyklistických pretekoch pri Bratislavskom hrade. Skôr sa podľa neho konať nedalo, keďže polícia nemôže zakročiť voči extrémistom, ak sa iba voľne prechádzajú.

„Keď sa niekto rozhodne, že poruší zákon, tak ho poruší. My môžeme na to reagovať a reagovali sme okamžite,“ dodal Kaliňák a vyzdvihol aj preventívne opatrenia. Dodal, že extrémisti, ktorí narušili cyklistické podujatie, boli väčšinou futbaloví fanúšikovia z Nitry, Ružomberku, Bratislavy, Žiliny aj Trnavy, no prišlo aj veľké množstvo fanúšikov z Prahy či Ostravy.

Ako dodal, mnohých ľudí smerujúcich na protest zadržali ešte pred zhromaždením, lebo u nich našli chladné zbrane či imitácie výbušnín.

„Česká diplomacia má informácie o viac ako štyroch desiatkach zadržaných českých občanov, ktorí sa v Bratislave dopustili výtržníctva. Z nich slovenská polícia už 21 prepustila, ďalších 21 čaká v celách predbežného zadržania,“ povedala hovorkyňa Michaela Lagronová. Na demonštráciu pod názvom Stop islamizácii Európy prišlo približne 5-tisíc ľudí. Medzi nimi boli aj skupinky Čechov vrátane futbalových fanúšikov.

Extrémisti napadli divákov cyklistických pretekov

Ešte pred začiatkom demonštrácie polícia zadržala niekoľko účastníkov protestu, pri ktorých policajti našli atrapy výbušnín či nože. K výtržnostiam došlo najmä po skončení demonštrácie. Skupina asi 300 osôb napadla v areáli Bratislaského hradu divákov medzinárodných cyklistických pretekov. Polícia tam zadržala 25 osôb, medzi nimi boli tiež aj českí občania.

Ďalší výtržníci neďaleko hradu zase poškodili policajné autá a do policajtov hádzali dlažobné kocky. K incidentom došlo aj na Hlavnej stanici, kde maskovaní extrémisti hádzali kamene do rodiny zo Saudskej Arábie.

Polícia zatkal asi dvadsať radikálov, ktorí...
Extrémisti sa po skončení demonštrácie dostali...
+21Demonštranti sa do potýčok s políciou dostali...
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #extrémisti #Robert Kaliňák #demonštrácia #ťažkoodenci