Konferencia GLOBSEC sa skončila, zúčastnilo sa na nej vyše tisíc hostí

Tohtoročná bezpečnostná konferencia GLOBSEC pomohla priniesť aj väčšiu jasnosť v tom, či sú Európska únia a Západ odhodlaní postaviť sa za tie hodnoty a princípy, na ktorých európska bezpečnosť stojí. Myslí si to zakladateľ konferencie Róbert Vass.

21.06.2015 15:43
GLOBSEC: Druhý deò konferencie Foto: ,
Poľský prezident Bronislaw Komorowski (dolný rad vľavo) a prezident Estónska Toomas Hendrik Ilves počas rozhovoru pred vystúpením na bezpečnostnej konferencii Globsec. Na konferencii veľký priestor venovali téme Ukrajina a Rusko.
debata (37)

Podľa Vassa bol tohtoročný GLOBSEC mimoriadne úspešný nielen preto, že „sme tu mali politikov z celého sveta a expertov z viac ako 70 krajín“. Vass je mimoriadne rád, že mohli hostiť britského premiéra Davida Camerona. „Mal naozaj veľmi dôležitý prejav, ktorý sledovali na celom svete. Pokrývali ho nielen vo Veľkej Británii, ale aj Spojených štátoch amerických a iných kútoch sveta,“ uviedol Vass.

Myslí si, že dôležitý bol aj prejav amerických senátorov na čele s bývalým vyzývateľom Baracka Obamu v prezidentských voľbách v roku 2008 Johnom McCainom. „Vyzvali na väčšiu pomoc Ukrajine. Tá je dnes naozaj v komplikovanej bezpečnostnej situácii a nedokáže sa sama brániť,“ povedal Vass a dodal, že krajina dnes čelí obrovskému bezpečnostnému riziku. Na konferencii sa mal zúčastniť aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý však nemohol prísť. „Nemohol prísť pre situáciu na Ukrajine. Rozumieme tomu, ukrajinskí predstavitelia si ťažko plánujú kalendáre,“ skonštatoval zakladateľ GLOBSEC-u.

Organizátori pred začatím konferencie avizovali, že si prajú, aby GLOBSEC bol akousi prípravou na budúcoročný summit Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Varšave. „Myslím si, že sa to podarilo. Na rokovaniach sme začali nastoľovať témy, ktoré by sme chceli rozvíjať do summitu,“ povedal Vass a dodal, že „všetci musíme pracovať na tom, aby to bol úspešný summit“. Podľa jeho slov by mal summit NATO vo Varšave ukázať jednotu transatlantického spoločenstva reagovať na rôzne hrozby.

Ako potvrdil, politici a analytici sa na GLOBSEC-u venovali aj politike otvorených dverí Severoatlantickej aliancie. Tejto téme sa venoval na diskusii so stálym predstaviteľom SR pri NATO Tomášom Valáškom predseda vlády Čiernej Hory Milo Dukanovič. Vass si myslí, že Čierna Hora „si zaslúži byť členom NATO. Dúfam, že počas budúcoročného summitu pozvánku do NATO dostane“.

Diskusie, ktoré v Bratislave prebiehali od piatku 19. júna, podľa Vassa prispeli k posunutiu medzinárodnej debaty o riešení otázky Ukrajiny, budúcnosti s Ruskom, otázky imigrantov zo severnej Afriky. Prispeli tiež k riešeniu otázky o budúcnosti Európskej únie, ktorá je „testovaná vnútornými napätiami, či už je to Gréckom a jeho možnom odchode z eurozóny, alebo otázkou budúcnosti vzťahov s Veľkou Britániou“.

Tento rok sa konal 10. ročník bezpečnostnej konferencie GLOBSEC. Tú ešte ako študent založil Róbert Vass. Na tomto jubilejnom ročníku sa zúčastnilo viac ako tisíc hostí a približne 160 novinárov z celého sveta. Tento rok sa konferencia konala od piatku 19. júna do nedele 21. júna

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #diplomacia #GLOBSEC #medzinárodná konferencia