Solidarita s utečencami by mala byť prirodzená, tvrdí Žitňanská

Proti extrémizmu sa nedá bojovať tým, že sa vydáme rovnakým smerom. Zodpovednosť za to, hovoriť pravdivé fakty o migrantoch a vysvetľovať, aká je situácia, na Slovensku majú politici, rovnako ako aj všetci, ktorí hlásia rôzne bludy o tisíckach migrantov za našimi hranicami, povedala v diskusii RTVS podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská.

21.06.2015 15:53
Lucia Žitňanská Foto: ,
Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská
debata (60)

Podľa Žitňanskej musia byť politici schopní pomenovať to, že solidarita s tými, ktorí odchádzajú z krajín, kde sa vraždí, by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života.

Podľa Žitňanskej má problém migrantov dve roviny. Európa na jednej strane musí riešiť situáciu s prúdením migrantov v počte, ktorý nevie zvládať. V tomto ohľade treba podľa nej systémovú odpoveď. Druhá rovina však je, že ľudia utiekli pred vojnou a zabíjaním a sú to ľudia, a nie čísla. „Sú tu a treba im pomôcť. Naša solidarita musí smerovať k týmto ľuďom a tiež k štátom, ktoré si nevedia poradiť,“ povedala Žitňanská.

Politika kvót podľa nej nie je dobré systémové riešenie. „Je to administratívne riešenie. Je to riešenie, pokiaľ nie je iný náš solidárny príspevok. Všetci sa začíname zhodovať v názore, že by mal byť na báze dobrovoľnosti,“ hovorí Žitňanská s tým, že by sme mali vytvárať takú atmosféru, aby sme tento príspevok aj naozaj ponúkli. „Treba si uvedomiť, že keď sa hovorí o 785 migrantoch, hovorilo sa o ľuďoch zo Sýrie a Eritrei, a teda z území, kde predpoklad, že utekajú aby si zachránili život, je vysoký,“ dodala podpredsedníčka strany Most-Híd.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa vyjadril, že otázka kvót je falošná a pokrytecká. „Na jednej strane sa západné krajiny boja migrácie bulharských a rumunských Rómov do Európy, a preto im bránia vstúpiť do schengenu. V prípade migrantov zo severnej Afriky však ten problém nemáme. Koľko odborníkov v Európe vie rozlíšiť migrantov z Eritrei a zo Sudánu?“ pýta sa Kaliňák. Minister zároveň povedal, že na Slovensku máme ľudí, ktorí majú odlišnú kultúru a ich integrácia je obrovský problém. Narážal tak na rómsku komunitu.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Robert Kaliňák #Lucia Žitňanská