Nenecháme sa zastrašiť, reaguje na kritiku svojho senátu Harabin

Predseda trestného senátu Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý rozhodol, že rozsudok vydaný sudcom právoplatne odsúdeným v Čechách za jazdu pod vplyvom alkoholu je nezákonný, trvá na tomto rozhodnutí senátu.

22.06.2015 11:51
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin
debata (1)

Reagoval tak na kritiku rozhodnutia a možnosť disciplinárneho potrestania. „Trváme na svojom rozhodnutí bez najmenších pochybností a nedáme sa zastrašiť politikmi, aj keby na nás nasadili policajné previerky alebo eskorty,“ uviedol Harabin. Senát rozhodoval v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. Podľa Harabina je utajené, kto ako hlasoval. Spravodajcom bol Dohňanský, ktorý aj napísal rozhodnutie.

Rozhodnutie Harabinovho senátu kritizoval minister spravodlivosti Tomáš Borec. Vyhlásil, že „rozsudok ako bol pripravený a rozhodnutý senátom na čele s Harabinom nie je v poriadku, nie je správny“. Ide o svojvôľu a dali tam viac politiky než právnych argumentov, zdôraznil pre médiá šéf rezortu spravodlivosti. Prípadné disciplinárne stíhanie je podľa ministra ešte otázka právneho zhodnotenia, akým spôsobom sa bude v tejto veci postupovať. „Je to pomerne náročná zložitá právna otázka,“ uviedol minister. S týmto rozhodnutím senátu nesúhlasí ani šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Hlavne s dôvodmi, kde sa značná časť venuje politike a nie odborným záležitostiam, uviedla. Viac ho nechcela komentovať a ani sa nechcela vyjadriť k možnému disciplinárnemu stíhaniu.

„Minister Borec je nervózny, lebo v rozhodnutí sa píše, že si neplnil základné povinnosti ministra. Jeho nečinnosťou mohol veľkokrtíšsky sudca Milan Varga pojednávať a keď sa vzdal v marci 2014 funkcie sudcu, na súde začal pôsobiť ako prísediaci. Minister sa pravidelne zúčastňuje na všetkých konferenciách o etickom kódexe sudcov s cieľom mediálne presvedčiť verejnosť o zámere očistiť justíciu. Tým, že v tomto prípade nekoná, sám výrazne znižuje dôveryhodnosť justície,“ tvrdí Harabin.

„Politici nechali právoplatne odsúdeného sudcu za úmyselný trestný čin pojednávať vyše troch rokov, čím hrubo porušili základné povinnosti ministra a teraz hovoria, že rozhodnutie, ktoré to všetko zdokumentovalo, je politické a treba sudcov disciplinárne stíhať. Je to extrémny zásah do sudcovskej nezávislosti a zastrašovanie aj ostatných sudcov, pokiaľ nebudú rozhodovať podľa želania politikov,“ vyhlásil šéf trestného kolégia. To čo sa deje teraz okolo ich rozsudku, má podľa Harabina takú istú logiku, ako keby ste išli stíhať namiesto páchateľa poškodenú, lebo keby nebola žena, tak by ju páchateľ neznásilnil.

Harabin nevie, či na Najvyššom súde je aj iný prípad, ktorý rozhodoval sudca Milan Varga. Zdôraznil, že ak by niektorý zo senátov trestného kolégia rozhodol inak ako ich senát, predloží návrh na zjednotenie stanovísk. Podľa neho nikto nemôže rozhodnúť, že „opilec po právoplatnom odsúdení za úmyselný trestný čin mohol pojednávať“.

Slovenského sudcu Milana Vargu v roku 2011 odsúdili v Čechách za jazdu pod vplyvom alkoholu. V dychu mal najmenej promile alkoholu. Dostal peňažný trest 28-tisíc českých korún a zákaz šoférovať na rok a pol. V tom čase bola jazda pod vplyvom alkoholu na Slovensku len priestupkom. Sudcom môže byť podľa ústavy nestranná, nezávislá a bezúhonná osoba. Harabinov senát na základe dovolania prepustil z väzenia recidivistu, o ktorom predtým rozhodoval sudca Varga. Podľa ich právneho názoru ho odsúdil Varga ako nezákonný sudca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Tomáš Borec #Milan Varga