Fico zvažuje obmedziť zhromaždenia extrémistov

Sobotné zhromaždenie v Bratislave, pri ktorom musela zasahovať polícia, bolo podľa premiéra Roberta Fica evidentne extrémistické a nacionalistické.

22.06.2015 16:47
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (90)
Fico odsúdil všetky násilnosti ku ktorým počas protestu neonacistov proti imigrantom a islamizácii Európy došlo. „Nie je možné rešpektovať, aby niekto zneužíval slobody prejavu a zhromažďovania sa. Aby niekto zneužíval, či už prostredníctvom násilností alebo vytĺkania politického kapitálu, neonacistov a extrémistov tému, ktorá je európska a mimoriadne citlivá… Odmietam násilnosti vo vzťahu k ľuďom, odmietam násilnosti a poškodzovanie majetku, odmietam prejavy, ktoré boli jasne extrémistické a neonacistické,“ povedal Fico novinárom. Zneužívanie témy migrantov extrémistickými a neonacistickými skupinami nebude premiér nikdy podporovať.

Vláda chce podľa Fica diskutovať o zmene legislatívy, ktorá by predchádzala prejavom extrémizmu a násiliu v uliciach. Kabinet by chcel zákonne obmedziť zhromaždenia extrémistických skupín – aby sa dali buď zakázať, respektíve by sa mohli konať iba v konkrétnom priestore – teda by nemohlo ísť o pochody, ale o zhromaždenie na jednom mieste.

Premiér zdôraznil, že tému migrantov vláda nepodceňuje a považuje ju za prioritnú. Na summite Európskej únie koncom týždňa Slovensko bude presadzovať zákaz zavedenia povinných kvót pre migrantov pre jednotlivé krajiny. Parlament by mal o migrantoch diskutovať v utorok o 14:00, Fico chce k tomuto bodu vystúpiť v pléne národnej rady. Predseda vlády predpokladá, že parlament prijme uznesenie, ktorým odmietne zavedenie povinných kvót pre migrantov.

Problém s migrantmi sa podľa premiéra musí riešiť predovšetkým v krajinách, z ktorých do Európy odchádzajú. Podľa Fica sa potvrdzuje ekonomický charakter migrácie, 80 až 90 percent migrantov tvoria podľa predsedu vlády mladí muži.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #extrémisti #demonštrácia