Kiska sa stretol sa s princom Charlesom, pozval ho na Slovensko

Prezident SR Andrej Kiska sa počas svojej dvojdňovej pracovnej návštevy vo Veľkej Británii stretol s princom Charlesom z Walesu na hrade Windsor. Stretnutie trvalo približne 45 minút.

22.06.2015 21:27
Kiska, princ Charles Foto: ,
Prezident Andrej Kiska a Charles Philip Arthur George, princ z Walesu počas stretnutia na hrade Windsor pri príležitosti dvojdňovej pracovnej návštevy vo Veľkej Británii.
debata (114)

Kiska daroval princovi Charlesovi zarámovanú fotografiu Filipa Kuliseva, na ktorej sú Spišský hrad a Tatry a pozval ho na návštevu Slovenskej republiky. Princ Charles navštívil Slovensko naposledy pred 15 rokmi, pozrel si vtedy Badínsky prales či Banskú Bystricu. „Hlavnou témou rozhovoru bola charitatívna činnosť, ku ktorej majú obaja blízko a podpora startupov. Princ z Walesu investoval podľa vlastných slov cez nadáciu do zhruba 90-tisíc startupov,“ uviedol Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.

Pred stretnutím s princom z Walesu položil Kiska vence na vojenskom cintoríne Brookwood k pamätníku slovenských a českých vojakov, ktorí padli v boji proti fašizmu a slúžili v britskom Kráľovskom letectve. Brookwoodský cintorín je najväčší v Spojenom kráľovstve.

Prezident Kiska práve v tejto chvíli prišiel na slávnostné podujatie v Londýne na pôde veľvyslanectva Slovenskej republiky za účasti osobností britského politického, kultúrneho či podnikateľského prostredia a tiež krajanov, slovenských mladých profesionálov a študentov, ktorí pôsobia vo Veľkej Británii. Na podujatí predstavia aj slovenský aeromobil, dvojmiestne vozidlo, ktoré sa vo vzduchu pohybuje ako lietadlo, no po ceste môže jazdiť ako obyčajný automobil. Jeden z jeho prototypov potom vystavia pred zastupiteľským úradom v Londýne.

V utorok sa Kiska stretne so starostom mesta Londýn Aldermanom Alanom Yarrowom a zúčastní sa na panelovej diskusii v rámci podujatia Startup Grind. Diskusia bude zameraná na prezentáciu Slovenska ako krajiny s potenciálom pre inovatívne firmy, rozvoj podnikateľských ekosystémov a vytváranie nových firiem. V sprievode prezidenta vo Veľkej Británii sú zástupcovia slovenskej podnikateľskej sfé­ry.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #princ charles #Andrej Kiska