Ak by kvóty v Európskej komisii prešli, Fico nevylučuje referendum

Predseda vlády Robert Fico nevylúčil referendum o kvótach v prípade, ak sa Európskej komisii aj napriek odporu Slovenska podarí kvóty presadiť. S partnermi z V4 chce dohodnúť spoločný postup a zavedenie kvót zablokovať.

23.06.2015 14:41 , aktualizované: 19:14
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (70)

Robert Fico odmietol povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov. Zdôraznil, že sa bude snažiť o spoločný postup krajín V4 a verí, že Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko zavedenie kvót zablokujú.

Predseda vlády tiež navrhuje, aby Slovensko pomohlo v krajinách, odkiaľ migranti odchádzajú, vytvárať bezpečné zóny. „Ak sme schopní mať vojenskú jednotku v Afganistane, vieme si na princípe dobrovoľnosti predstaviť takúto pomoc aj v tejto oblasti,“ povedal.

Slovensko sa podľa jeho slov hlási k princípu solidarity. Krajinám na juhu Európy, ktoré čelia prílivu migrantov, najmä Taliansku a Grécku, je treba pomáhať inak. Fico podporil aj súčasný program dočasnej ochrany Sýrčanov. Slovensko už dnes prijíma desiatky sýrskych obyvateľov na isté časové obdobie. Potom väčšinou odchádzajú do západných krajín.

Parlament odsudzuje zneužívanie témy migrácie

Parlament ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Uvádza sa to v návrhu vyhlásenia parlamentu k riešeniu migračných výziev, ktorý by mali poslanci schváliť a s ktorým premiér Robert Fico pôjde vo štvrtok do Bruselu na summit Európskej únie.

Zákonodarcovia vo vyhlásení vyjadrujú hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou migrantov prichádzajúcich do Európskej únie v oblasti Stredozemného mora.

Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi EÚ pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc únie. Deklaruje pripravenosť Slovenska pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích programoch.

Rozpravu k riešeniu migračných výziev, ktorá sa v utorok začala, navrhol zaradiť do programu schôdze predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) po dohode s poslancami a členmi vlády. Parlament by mal prijať uznesenie, s ktorým vo štvrtok do Bruselu pôjde premiér Robert Fico. Predseda vlády avizoval, že vystúpi v rozprave k tomuto bodu. Vláda podľa neho tému migrantov nepodceňuje a považuje ju za prioritnú. Na summite Európskej únie koncom týždňa bude Slovensko presadzovať zákaz zavedenia povinných kvót pre migrantov pre jednotlivé krajiny.

Poliačik: Nemôžme sa zatvárať do ulity

„Nemôžeme sa zatvárať do ulity, ako to bolo doteraz, ale zároveň sa musíme poučiť z tých problémov, aké sú v iných krajinách,“ povedal v parlamente poslanec za SaS Martin Poliačik. Ako povedal, zatiaľ čo migrantov a utečencov považujeme za bezpečnostné riziko, pretože ich nepoznáme, extrémistov, ktorí počas sobotňajšieho protestu proti migrantom pochodovali, sú bezpečnostným rizikom zo svojej podstaty. „Z migrantov robí bezpečnostnú hrozbu to, že ich nepoznáme. Nie to, akí sú. Vyrástla aj bezpečnostná hrozba koalície extrémistických a násilníckych strán. To znamená to, čo v Maďarsku poznáme ako Jobbik, sa zrejme bude uchádzať o podporu v nasledujúcich parlamentných voľbách,“ myslí si Poliačik.

Poslancovi prekáža, že od predsedu vlády Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka nepočul, ako vlnu migrantov riešiť v rámci Európskej únie. „Povedali to, čo by sa malo stať, ale nepovedali, koľko to Slovensko bude stáť,“ povedal Poliačik a dodal, že rozumie, že Slovensko aj Únia potrebujú systémové riešenie. „Mali by sme sa prihlásiť k ochrane ľudských práv a nemali by sme ísť cestou stavania múru ako v Maďarsku,“ uviedol.

Poliačik upozorňuje, že Európa si musí uvedomiť, že ak by sme hneď teraz zastavili prílev migrantov, tí, čo už sú tu, v Európe aj ostanú. Musíme ich preto podľa liberála začleňovať do spoločnosti. „Popri silových riešeniach musíme hovoriť aj o tých mäkkých – ako tú integráciu zvládať. Realita multikultúrnej Európy je jediná možná. Migranti neodídu,“ dodal Poliačik.

Vašečka z OĽaNO: Chceme pomôcť, ale aj chrániť sa

Chceme pomôcť utečencom, chceme chrániť občanov Európskej únie aj Slovenska a chceme sa správať ako plnoprávny a zodpovedný člen EÚ. Za klub OĽaNO to v parlamente uviedol Richard Vašečka.

Vašečka upozorňuje, že by sa malo rozlišovať medzi utečencami a migrantmi. Utečencov Vašečka definoval ako ľudí, ktorí pôvodne zo svojej krajiny nechceli odísť, ale ak si chcú zachrániť život, nič iné im neostáva. „Je našou morálnou povinnosťou im pomôcť,“ uviedol. OĽaNO podľa Vašečku odmieta povinné zavedenie kvót. Tie sú, ako povedal, byrokratickým riešením. „Nechceme dokorán otvorený a nekontrolovateľný vstup. Hranice majú svoj význam,“ povedal. Dodal, že OĽaNO takisto odmieta aj násilie a nenávisť.

Západ podľa Vašečku nesie zodpovednosť za destabilizáciu oblasti. „Sme povinní to riešiť, či už politicky alebo humanitárnou pomocou,“ myslí si Vašečka. Zároveň uviedol, že treba chrániť hranice, aby boli efektívne a výkonné. „Súhlasíme s prísnou azylovou politikou,“ uviedol Vašečka a tvrdí, že Únia musí vypracovať spoločnú a dlhodobú stratégiu k migrantom na základe dohody. „Ak to nevyriešime, tak ten výdobytok, schengenský priestor, sa môže stať utópiou,“ uzavrel svoje vystúpenie Vašečka.

Bugár: Aj utečenci sú ľudia, musíme pomôcť

Strana Most-Híd nesúhlasí s povinným zavedením kvót pre utečencov, Slovensko ako jedna z krajín Európskej únie však musí byť solidárne a pomôcť pri riešení situácie s migrantmi na juhu Európy. „Slovensko je totiž schopné pomôcť aj viac ako 800 utečencom, lebo je solidárne a v relatívne dobrej ekonomickej kondícii. Nepotrebuje k tomu kvóty z Bruselu. Buďme otvorení a aktívni v tejto otázke. Náš prejav solidarity môže byť napríklad dohoda so susedným štátom na poskytnutie kapacity v našich zariadeniach pre utečencov,“ povedal v parlamentnej rozprave Bugár.

Predseda strany Most-Híd vyslovil presvedčenie, že treba začať bilaterálne rokovania s krajinami, „odkiaľ je prúd utečencov najsilnejší“. Problém s utečencami sa podľa Bugára musí riešiť hlavne v štátoch, z ktorých odchádzajú. „Problémy afrických štátov treba riešiť na mieste, kde vznikajú, pričom pozitívne príklady už existujú. Len takýto postup môže dlhodobo redukovať aj migračný tlak na Európu,“ dodal.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #násilie #rasizmus #utečenci #xenofóbia