Doktora Liptáka z brania úplatku neobvinili, trestné stíhanie zastavili

Všeobecný lekár Peter Lipták si môže vydýchnuť, obvinenie voči nemu nevzniesli a trestné stíhanie vo veci zastavili.

23.06.2015 15:20 , aktualizované: 16:32
Peter Lipták Foto: ,
Lekár Peter Lipták.
debata (44)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa stotožnil s rozhodnutím vyšetrovateľa, ktorý trestné stíhanie vedené vo veci týkajúce sa podozrenia zo spáchania zločinu prijímania úplatku a prečinu podplácania zastavil. Rozhodnutie prokurátora potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Lipták vo februári vo večernom spravodajstve televízie Markíza okrem iného uviedol, že ročne od pacientov dostane 5 000 eur.

„Ja to robím tak, že ja od svojich pacientov prijímam dary. Takže ja prijmem, čo ja viem, päťtisíc eur na daroch každý rok… Nás ako keby život tlačí k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, a hlavne finančnú pomoc od pacientov,“ uviedol pre TV Markíza. Jeho vyjadreniami sa začala zaoberať polícia aj prokuratúra. Vyžiadali si zostrihaný i nezostrihaný záznam nahrávky s Petrom Liptákom.

Hovorkyňa zdôraznila, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý bolo vedené trestné konanie. Uznesenie nadobudlo právoplatnosť 16. júna. Tökölyová dodala, že sa preverovali vyjadrenia lekára v médiách k možnému prijímaniu úplatkov v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. „Napriek masívnej medializácii prípadu žiadny z pacientov tohto lekára neoznámil orgánom činným v trestnom konaní možnú korupčnú trestnú činnosť v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a rovnako orgánmi činnými v trestnom konaní nebola zistená žiadna osoba, ktorá mala poskytnúť úplatok,“ zdôraznila.

Po preskúmaní vykonaných procesných úkonov a zabezpečených listinných materiálov dospel vyšetrovateľ k záveru, že z nich nevyplývajú žiadne konkrétne skutočnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že by došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov, pre ktoré sa vedie trestné konanie. Iné skutočnosti, ktoré by mohli viesť k záveru, že bol spáchaný trestný čin a že ho spáchala konkrétna osoba, zistené neboli, dodala Tökölyová.

Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní vníma Peter Lipták ako „uľahčenie“. Pozícia svedka, ktorému kontrolovali údaje v počítačoch a ktorého pacientov vyšetrovala polícia, bola zaťažujúca, zdôraznil v reakcii. Toto rozhodnutie podľa neho ukázalo, že na Slovensku „sa nikto nemusí báť dať dar a prijímať dar“. Forma dofinacovania chodu ambulancie pomocou darov je v súlade so zákonom, dodal.

Zdôraznil, že od začiatku sa neobával, ako to celé dopadne, nezobral si ani právnika. Teraz sa však chce s právnikom poradiť, ako postupovať pri očistení svojho mena a pri posúdení toho, či nedošlo zo strany redaktorky pri spracovaní jeho vyjadrení k trestnému činu. Lipták sa už obrátil aj na Radu pre vysielanie a retransmisiu, ktorá sa bude jeho podnetom zaoberať a napísal aj list TV Markíza, ktorá mu odpísala, že vecou sa budú zaoberať jej právnici.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #úplatok #Peter Lipták