Draxlerovi sa páčia návrhy k voľbe riaditeľov škôl, odborárov sklamali

Minister školstva Juraj Draxler nepresvedčil učiteľov o tom, že chystaná úprava v novele školského zákona nebude vážnym zásahom do školskej samosprávy. Podľa poslaneckého návrhu k novele zákona majú mať zriaďovatelia verejnej základnej a strednej školy - teda obce, mestá, župy - právo veta pri vymenúvaní riaditeľov škôl.

23.06.2015 16:57 , aktualizované: 24.06.2015 08:59
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler
debata

Návrh predložil poslanec Ľubomír Petrák (Smer), hlasovať sa má o ňom vo štvrtok. Návrh, podľa ktorého by kandidáta na riaditeľa mohol vetovať starosta s podporou 3/5 zastupiteľstva, je podľa Draxlera prijateľný. „Viem si predstaviť aj také riešenie,“ povedal v utorok Draxler.

Učitelia posilnenie právomocí zriaďovateľov odmietajú. Na utorkovom stretnutí s Draxlerom sa proti poslaneckému návrhu postavili najväčšie odborové združenie učiteľov, Združenie samosprávnych škôl Slovenska, Slovenská komora učiteľov i Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií.

„Nesúhlasíme s návrhom, ktorý popiera demokratické princípy a vytvára priestor pre stranícke nominácie riaditeľov škôl,“ vyhlásil šéf odborového združenia Pavel Ondek. Ten zároveň vyzval Draxlera, aby trval na svojom kompromise.

Ten pôvodne navrhol, aby zriaďovateľ mohol kandidáta na riaditeľa školy vetovať po prvom kole voľby, druhá voľba by však pre neho bola záväzná. Branislav Kočan zo Slovenskej komory učiteľov zas vyzval Draxlera, aby v prípade, že poslanecký návrh prejde v druhom čítaní, novelu zákona stiahol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Juraj Draxler #voľba riaditeľa školy