Ak Európa zatlačí na kvóty, budeme mať referendum?

Slovensko si spolu s partnermi z Visegrádskej štvorky (V4) pripravilo scenár, ako zabrániť povinným kvótam na prijímanie utečencov.

24.06.2015 12:00
debata (17)

Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko sú rozhodnuté na summite v Bruseli zablokovať záväzné počty migrantov, ktorí majú prísť na ich územie. Úrad vlády zároveň včera podvečer zverejnil dohodu V4 o spoločnom odmietnutí kvót.

Ak by Európska komisia napriek tomu presadzovala povinné kvóty, Slovensko by potom zvažovalo referendum. O téme utečencov v utorok aj dnes diskutuje aj parlament, poslanci sa chystajú prijať vyhlásenie, v ktorom povinné kvóty odmietajú.

S možnosťou vyhlásiť za istých okolností referendum prišiel pred poslaneckým plénom premiér Robert Fico. „Krajiny Visegrádskej štvorky by mohli na rokovaní Európskej rady zablokovať kvóty pre migrantov. Ak sa to podarí, a Európska komisia napriek tomu presadí povinné kvóty, vláda bude zvažovať vypísanie referenda k tejto téme,“ vyhlásil Fico.

Prax je totiž taká, že na summitoch Rady EÚ je potrebný súhlas všetkých lídrov únie, ale v prípade, že by eurokomisia trvala na prijatí kvót, rozhodovalo by sa kvalifikovanou väčšinou a blokačná menšina krajín, ktoré sú proti, by nemusela stačiť.

Referendum by zrejme nezískalo širokú podporu

Počiatočné reakcie však naznačujú, že referendum by nebolo schodným riešením. Referendum by sa vyhlasovalo uznesením v parlamente a podľa všetkého by nenašlo širokú politickú podporu. Proti ľudovému hlasovaniu sa včera vyslovil šéf KDH Ján Figeľ. „Ako niektoré krajiny zaplavuje vlna utečencov, tak by Slovensko zaplnil extrémizmus,“ povedal Figeľ.

Doteraz všetky referendá okrem vstupu do EÚ neboli neplatné. Sociológ Pavel Haulík si myslí, že neplatné by bolo aj referendum o utečencoch, napriek tomu, že ich v prieskumoch väčšina verejnosti odmieta. „Problém prílevu utečencov nie je na Slovensku horúci. Tým pádom by aj motivácia nebola dostatočná, aby sa ho ľudia zúčastnili,“ mienil Haulík. Slová o referende vníma ako povinnú rétoriku určenú Bruselu a domácej verejnej mienke. Je tu aj možnosť, že by sa tak vytvoril priestor pre extrémistické politické skupiny. „Bola by to pre ne skvelá predvolebná kampaň,“ doplnil sociológ.

Európska rada bude o téme utečencov hovoriť už zajtra na summite v Bruseli. Definitívne rozhodnutie by však únia mohla odložiť až na záver budúceho mesiaca. Vyplýva to z návrhu záverov včerajšieho rokovania ministrov EÚ v Luxemburgu. Verzia dokumentu pripravovaná pre rokovanie premiérov a prezidentov, ktorý získala agentúra ČTK, sa ani raz priamo nezmieňuje o povinných kvótach, ktoré v máji navrhla eurokomisia.

Kvóty pre EÚ a Slovensko

Slovensko by malo v nasledujúcich dvoch rokoch prijať 785 žiadateľov o azyl zo Sýrie a z Eritrey, ktorí sú na území Talianska a Grécka. Celkovo mieni eurokomisia premiestniť do členských krajín EÚ 40-tisíc ľudí. Okrem toho sa počíta aj s druhým presídľovacím programom z táborov v Sýrii alebo Sudáne. Celkovo má ísť o 20-tisíc ľudí. Kvóta pre Slovensko je 319 utečencov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #utečenci #referendum #Visegrádska štvorka #kvóty pre cudzincov #Európska rada