Najlepšie slovenské pivá? Pivnú korunku získal Bažant aj Ancikrist

O tom, že pivo má na Slovensku dlhoročnú tradíciu, nemá pochýb žiaden milovník tohto zlatistého moku. Potvrdila to aj súťaž Pivná korunka, v ktorej už deviatykrát súťažili malé aj veľké slovenské pivovary. Tento rok prihlásili rekordných 130 pív.

24.06.2015 19:58
degustatori, pivna korunka, pivo Foto:
Degustátori hodnotili senzorické vlastnosti pív z dvadsiatich piatich pivovarov.
debata (20)

Podľa mnohých odborníkov je práve slovenské pivo mimoriadne kvalitné a schopné inovovať a reprezentovať aj za hranicami. „Pivo je pre nás umením a práve Slovensko sa môže pýšiť veľkou rozmanitosťou a vysokou kvalitou svojich pív. Viac ako 80 percent surovín, ktoré používajú Slováci pri výrobe piva, pochádza od slovenských dodávateľov. Pivovarníci sú na svoje stavovské remeslo patrične hrdí a vkladajú do výroby nielen technické majstrovstvo, ale aj kúsok svojho srdca,“ povedala prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná.

Degustátori hodnotili dva dni

Rekordných 130 pív z dvadsiatich piatich pivovarov sa tento rok prihlásilo do súťaže Slovenská pivná korunka. Najpočetnejšie zastúpené boli spodne kvasené pivá. Ich výroba má v našom regióne najdlhšiu tradíciu. Prihlásiť sa mohli len pôvodné slovenské značky, ktoré boli na Slovensku aj vyrobené. Pivo hodnotili degustátori z veľkých aj menších pivovarov, a tiež nezávislí degustátori. Zaujímavosťou je, že pri degustácii piva sa postupuje inak ako pri víne, pivo sa totiž nevypľúva, ale prehĺta.

Všetko muselo zodpovedať prísnym medzinárodným normám, poháre mali predpísanú hrúbku aj výšku, miestnosť musela byť vychladená na 20 stupňov Celzia, pivo na osem až jedenásť stupňov. „Predmetom hodnotenia boli senzorické vlastnosti piva, teda farba, čírosť, penivosť, a predovšetkým vôňa a chuť, ktoré sú v každej kategórii špecifické. Hodnotilo sa v desiatich súťažných a dvoch nesúťažných kategóriách,“ vysvetlila Hurná.

Slovenské pivo je kvalitné, najobľúbenejšie sú... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
pivo, pivna korunka Slovenské pivo je kvalitné, najobľúbenejšie sú spodne kvasené druhy.

Ktoré sú tie najlepšie?

V kategórii svetlých výčapných pív s obsahom extraktu v pôvodnej mladine do 10 percent si zlaté miesto vybojoval Zlatý Bažant desiatka a na druhom mieste skončil Kelt, oboje z pivovaru Heineken Slovensko. Bronzovú medailu si odniesol Smädný mních z Pivovarov Topvar.

Medzi silnejšími dvanástkami zahviezdil pivovar Steiger, ktorý si odniesol všetky tri ocenenia. V kategórii tmavých a polotmavých pív ocenila porota najlepšie tmavý výčapný ležiak Šariš. Svoju osobitnú kategóriu mali aj čoraz obľúbenejšie ochutené pivá, takzvané radlery. Prvenstvo si odniesol Radler Gazda z pivovaru Steiger, nasledovaný radlermi Smädný mních citrón a grep.

Ochutené pivá získavajú úspechy aj napriek tomu, že sa k nim mnohí pivovarníci a pivári stavajú s odporom. „Tri roky ma môj generálny riaditeľ nahováral, aby sme robili radlery, alebo ako ja tomu hovorím, malinovku. Bohužiaľ, život ukázal, že táto malinovka prináša nášmu fachu osoh a radler sa stáva čoraz populárnejší,“ povedal riaditeľ oceneného pivovaru Steiger Ján Šimonovič.

Ocenenia za najlepšie pivo roka si prišli... Foto: Slovenská pivná korunka 2015
pivovary, pivna korunka, julia hurna Ocenenia za najlepšie pivo roka si prišli prevziať zástupci pivovarov.

Zvíťazilo aj pivo z pekla

Medzi ocenenými sa ocitli aj raritné pivá, svoj pivovar už majú vysoké školy alebo múzeá. Rektorské pivo varia napríklad na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU, Muzejný pivovar zase nájdeme v bratislavskom Múzeu obchodu. Pivo vyrábajú v historickom hostinci v priestoroch stálej expozície a vyrobia ho 200 kubíkov ročne. Tmavý ležiak z Muzejného pivovaru získal prvé miesto v kategórii tmavý ležiak z reštauračných a remeselných pivovarov. V počte ocenení sa najviac darilo Holíčskemu pivovaru Wywar, ktorý zvíťazil až s piatimi rôznymi pivami.

V kategórii vrchne kvasených pív IPA a PALE ALE zvíťazilo pivo Ancikrist 15-percentné. Pochádza z pivovaru Hellstock, ktorý ho uvaril v spolupráci s Holíčskym pivovarom Wywar. „Sme kočovný pivovar, takže nemáme svoj vlastný, ale prenajímame si voľné technológie a fermentačné kapacity pivovarov, ktoré ich nemajú vyťažené. Vždy prídeme a navaríme si pivo pod vlastnou značkou. Toto pivo sa sladuje pri stupňovitosti 66,6 stupňa a má 66,6 stupňov International Bittery Unit, čiže stupňov horkosti,“ vysvetlil Peter Holčík z pivovaru Hellstock.

Vrchne kvasené pivá a pivné špeciály sú pomerne novými kategóriami a čoraz viac ich vyhľadávajú pivní fajnšmekri a experimentátori. Podľa štatistík medzi nich patria najmä mladí, starší štamgasti preferujú pivá plzenského typu. Názov IPA je skratkou pre Indian Pale Ale a skrýva sa pod ním pivo, ktoré pôvodne pochádza z 18. storočia. Bolo prispôsobené na dlhé prevážanie napríklad do Indie, preto má vyšší podiel alkoholu a tiež vyšší podiel chmeľu, ktorý je zároveň konzervačnou látkou.

Veľkí a malí nebojujú

Veľké pivovary síce s malými a remeselnými súperili v súťaži, v reálnom svete však údajne vôbec nebojujú. Panujú tu, na rozdiel od mnohých iných odvetví priemyslu, priateľské vzťahy. Potvrdili to zástupcovia či už pivného gigantu Heineken Slovensko, alebo zástupcovia reštauračných a remeselných pivovarov.

„Na Slovensku je to skôr vzácnosť, že sú schopní veľkí a malí spolupracovať, je to dôkazom, že tento sektor je silný a konkurencieschop­ný,“ myslí si Zuzana Nouzovská, ktorá je generálnou riaditeľkou sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Historické korene piva siahajú na území Slovenska až k pôvodným slovanským kmeňom, ktorým sa pripisuje aj prvenstvo v ochucovaní piva chmeľom. Prvý pivovarnícky cech vznikol už v roku 1450 v Bardejove a vraj ho pil aj Matej Korvín. Rokmi overená tradícia varenia chutného slovenského piva neustáva, práve naopak, každoročne pribúdajú nové pivovary aj druhy piva. Zaujímavosťou je, že na Slovensku je sedem sladovní a jačmeň, ktorý je základom piva, sa pestuje na vyše 140-tisícoch hektárov polí.

Výsledky Pivnej korunky 2015:

Veľké a malé samostatné pivovary

  • Svetlé výčapné pivá 10%
  1. Zlatý Bažant 10% svetlé
  2. Kelt 10% svetlé
  3. Smädný Mních výčapné svetlé
  • Svetlé ležiaky 12%
  1. Steiger 11 % výčapný ležiak svetlý
  2. Stein Starosladovnícke11%
  3. Stein 12%
  • Tmavé a polotmavé pivá
  1. Šariš ležiak tmavý
  2. Zlatý Bažant Tmavé
  3. Topvar Marína výčapný ležiak tmavý
  • Radlery a ochutené pivá
  1. Gazda Radler
  2. Smädný Mních Radler grep
  3. Smädný Mních Radler citrón
  • Nesúťažná kategória nealkoholických pív
  1. Birell svetlé nealkoholické pivo
  2. Steiger Nealko Tmavé
  3. Zlatý Bažant Nealko

Malé reštauračné a remeselné pivovary

  • Svetlé pivá z minipivovaru, spodne kvasené
  1. Svetlé Pivo Vŕšky 11 % – Prvý horský pivovar Vŕšky
  2. Bratislavský ležiak – Bratislavský meštiansky pivovar
  3. 11% Svätý Michal – Cassa Brewery
  • Tmavé a polotmavé pivá z minipivovaru, spodne kvasené
  1. Tmavý ležiak 13 % – Múzejný pivovar
  2. 13% tmavý špeciál – Pivovar Sessler
  3. 13% Svätý Urban – Cassa Brewery
  • Spodne kvasené špeciály
  1. Prešovský IPL 16% – polotmavé – Prešovský pivovar
  2. Medový špeciál – Holíčský pivovar Wywar
  3. Ján – Holíčský pivovar Wywar
  • Vrchne kvasené pivá typu IPA a Pale Ale
  1. Ancikrist IPA 15% – Kočovný pivovar Hellstork & Wywar
  2. Anna – Holíčský pivovar Wywar
  3. Cyklistická Osmička – Holíčský pivovar Wywar
  • Vrchne kvasené pšeničné
  1. 12°Cassa 1935 – Cassa Brewery
  2. Weizen 12% – Pivovar Kaltenecker
  3. Pšeničné – Pivovar Sessler
  • Iné vrchne kvasené špeciály
  1. Victoria Porter 18% – Pivovar Victoria
  2. Gypsy Rouge – Belgian Saison – PADRE Craft Brews
  3. Gejza – Holíčský pivovar Wywar

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #pivovar #pivna korunka