Slovensko pomôže s leteckým výcvikom

Česko, Poľsko, Maďarsko a Slovensko podpísali v Bruseli memorandum o porozumení vytvorenia Mnohonárodného centra leteckého výcviku. Spomenuté krajiny zastupovali ministri obrany, za Slovensko bol prítomný Martin Glváč.

24.06.2015 19:02
Martin Glváč Foto:
Minister obrany Martin Glváč .
debata (23)

„Podpis tohto memoranda je prvým a najdôležitejším krokom. Som presvedčený, že začíname ďalší úspešný projekt inteligentnej obrany NATO. Momentálne nás čaká realizačná fáza, aby sme mohli začať poskytovať konkrétne voľné výcvikové kapacity. Toto by sme mohli zvládnuť v relatívne krátkom čase. Od centra si sľubujeme posilnenie vrtuľníkových spôsobilostí a zlepšenie interoperability,“ povedal šéf rezortu obrany Glváč.

Krajiny podpísali memorandum na stretnutí ministrov obrany NATO. Glváč pripomenul, že motorom projektu bola česká strana; aj v osobe kolegu Martina Stopnického. Podľa Glváča je pravdepodobné, že k centru sa pripoja ďalší partneri, Projekt by mal do budúcnosti slúžiť spojencom NATO, ale aj ďalším krajinám.

Slovensko ako prvá krajina medzi východnými spojencami od roku 2016 postupne bude nahrádzať ruské vrtuľníky Mi-17 novými viacúčelovými vrtuľníkmi UH-60M Blackhawk.

„Naším príspevkom do centra sa chceme pozerať do budúcnosti. Okrem výcvikových zariadení pre vrtuľníky a simulátorov Mi-17 sme sa preto rozhodli ponúknuť pre projekt aj rovnaké kapacity tejto našej budúcej vrtuľníkovej platformy. Verím, že s touto jedinečnou spôsobilosťou môžeme urobiť centrum ešte atraktívnejším poskytovateľom vrtuľníkového výcviku pre našich spojencov, ako aj partnerské krajiny,“ uviedol minister Glváč.

Šéf maďarského rezortu obrany Csaba Hende uviedol, že centrum sa otvorí v septembri a uskutoční sa akreditačný proces NATO.

Podľa Roberta Bella, predstaviteľa amerického zastúpenia pri Severoatlantickej aliancii, sú Spojené štáty pripravené pomáhať spojencom pri zbavovaní sa závislosti od sovietskej a ruskej bojovej techniky.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #letectvo #Martin Glváč