Mimovládky: Nie je správne prijímať utečencov podľa náboženstva

Slovensko je pripravené prichýliť utečencov, ktorí prúdia do Európy z Afriky a Blízkeho východu. Po rokovaní vlády o tom hovoril premiér Robert Fico s tým, že by štát mohol prijať kresťanské rodiny zo Sýrie. Konkrétne počty migrantov ešte nie sú známe a ani podrobnosti ďalších foriem pomoci.

25.06.2015 10:25
debata (146)

Podmienkou však je, že Európska rada dnes na summite v Bruseli odmietne povinné utečenecké kvóty, s ktorými prišla Európska komisia. Niekoľko stoviek utečencov mieni na dobrovoľnom princípe prijať aj Česká republika.

Konkrétne formy pomoci má pre eurokomisiu pripraviť ministerstvo zahraničných vecí. To zatiaľ nepovedalo, koľko utečencov si Slovensko vezme a či sa zohľadnia pri ich výbere aj nejaké kritériá.

Mimovládne organizácie pred časom vyzvali vládu, aby povedala, ako chce Slovensko prispieť k riešeniu situácie s migrantmi, ak povinné kvóty odmieta. Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva uviedla, že ak by sme prijali aspoň nejakých ľudí zo Sýrie, tak určite by to bol záslužný čin.

"V našej iniciatíve nám ide o to, aby Slovensko začalo pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Musím však povedať, že nepovažujeme za správne, aby sa utečenci vyberali len na základe náboženstva. Nie je to v súlade s našimi demokratickými hodnotami,“ poznamenala Števulová.

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Robert Fico #utečenci #mimovládne organizácie #kvóty pre cudzincov