Časti žiakov sa prázdniny začnú skôr

Niektoré školy žiakom predĺžili prázdniny. Vysvedčenia dostanú už v piatok. Skrátenie školského roka súvisí s udelením riaditeľského voľna. Ako zistil denník Pravda, predčasne dostanú žiaci vysvedčenie predovšetkým v Bratislave. Podľa psychológa sa však príliš veľa voľných dní môže podpísať na kvalite vzdelávania.

25.06.2015 15:00
debata

Z viacero oslovených škôl na celom Slovensku väčšina zatvára svoje brány s oficiálnym začiatkom letných prázdnin 1. júla. Niektoré však posledné dva dni školského roka využijú na úpravu školy a deti zostanú doma skôr. Voľné dni vyhlásené riaditeľom sa totiž spoja s letnými prázdninami.

Podľa psychológa súčasným žiakom voľných dní stále pribúda. Zároveň upozornil, že tak môže vznikať problém s hromadením učiva, ktoré deti často nestihnú dobehnúť. „Väčšie voľno je na jednej strane pozitívne, lebo sa rodičia môžu venovať deťom, ale na druhej strane je to negatívum z hľadiska kvality vzdelávania. Viacerým prázdninám musia byť prispôsobené aj učebné plány a osnovy,“ uviedol psychológ Miroslav Kohuťár. Riaditeľské voľno sa často pripája k školským prázdninám, čím sa čas detí mimo školy predlžuje.

„Riaditeľské voľno je dané za určitým účelom. To znamená, že škola má nejaké prevádzkové problémy, bude sa prerábať alebo veľa žiakov žiadalo o uvoľnenie,“ vysvetlila predsedníčka Združenia základných škôl Slovenska Alena Petáková. V tomto prípade sa škola musí prispôsobiť vyhláške o organizácii školského roka. O vyhlásení voľna rozhoduje riaditeľ školy po dohode s jej zriaďovateľom. Na udelenie musí mať pádny dôvod a nesmie ho vyhlásiť viac ako päť dní počas školského roka.

Príliš skorý začiatok prázdnin skomplikoval život aj množstvu zamestnaných rodičov. Niektorí však dlhšie voľno schvaľujú. „Už niekoľko dní dopredu sme dostali rozpis programu posledných dní školského roka aj s oznámením o riaditeľskom voľne. To, že môj syn skončí skôr, mi neprekáža. Naopak, je to pre mňa lepšie, lebo končí v piatok a môžem ho odviezť na prázdniny,“ uviedla mamička prváka zo Základnej školy Kulíškova v Bratislave.

Základná škola Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave končí školský rok o dva dni skôr, pretože sa chystá na rekonštrukciu telocvične a podláh v škole. Pre rodičov, ktorí nemajú deti kde nechať, však bude otvorená. Doteraz sa ich nahlásilo tridsaťjeden. „Od rozdania vysvedčenia k nám nastupujú robotníci. Nedalo sa to stihnúť skôr, keďže potrebujeme vymeniť niekoľko sto štvorcových metrov podláh. Cez školský rok sme nemali ani jeden deň riaditeľského voľna, tak sme sa ho rozhodli využiť teraz,“ konštatoval riaditeľ školy Gabriel Kalna.

Učitelia a žiaci Základnej školy v Radošine v okrese Topoľčany končia školský rok v riadnom termíne. O skrátení škola neuvažovala, keďže naň nemá dôvod a rodičia aj žiaci sú už na pravidelné skončenie zvyknutí. Rodičom chce dokonca pomôcť aj cez prázdniny. Pripravuje projekt letnej družiny pre žiakov prvého až štvrtého ročníka. Na jeho prevádzku potrebujú najmenej dvanásť detí. Podmienkou tiež je, aby rodičia prihlásených detí chodili do zamestnania.

„Tento projekt fungoval už v minulosti. Potom sa prerušil a teraz sme zo strany rodičov opäť zaznamenali takúto požiadavku. Už sme zverejnili oznam o letnej družine a čakáme, koľko rodičov naň zareaguje,“ ozrejmil riaditeľ Základnej školy v Radošine Anton Fekula. Letné aktivity školskej družiny mali v predchádzajúcich rokoch veľký úspech u detí aj rodičov. Organizovali aj celodenné výlety či stanovačky, na ktorých deti pobudli celý týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #prázdniny #školský rok