Na Harabina sa sype kritika, ďalšie kroky chýbajú

Okolo bývalého šéfa Najvyššieho súdu, dnes predsedu Trestného kolégia Štefana Harabina sa rozpútala slovná prestrelka o kontroverzných verdiktoch jeho senátu.

25.06.2015 13:48 , aktualizované: 19:03
najvyšší súd, ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
Budova, v ktorej sídli ministerstvo spravodlivosti spolu s Najvyšším súdom.
debata (62)

Napriek kritike však proti Harabinovi nikto nepodnikol žiadne kroky. Minister spravodlivosti Tomáš Borec to necháva na justíciu.

O možnom disciplinárnom stíhaní Harabina sa hovorí v súvislosti s rozsudkami jeho senátu. Diskusiu vyvolal verdikt, že na slobodu sa dostane recidivista odsúdený za sexuálne zneužívanie, lebo podľa Harabinovho senátu vo veci rozhodoval nezákonný sudca. Rovnako diskutovaným bol aj oslobodzujúci rozsudok pre policajta, ktorého pre korupciu vyšetrovala inšpekcia ministerstva vnútra. Špecializovaný trestný súd poslal policajta za mreže na päť rokov. Harabinov senát ho oslobodil, pričom spochybnil zákonnosť Úradu inšpekcie ministerstva vnútra. Ten rieši trestné činy policajtov. Podľa Harabinovho senátu úrad nemá oporu v zákone. Či sa niekto odhodlá disciplinárne riešiť Harabina, je neisté. Návrh na disciplinárne stíhanie môže dať minister spravodlivosti Tomáš Borec, alebo aj predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Problémom však je, že kritizované rozsudky vyniesol trojčlenný senát, ktorému Harabin predsedá, a preto je otázka, koho brať na zodpovednosť. Nasvedčuje tomu aj vyjadrenie šéfky Najvyššieho súdu. „Pri posudzovaní, či rozhodnutie pochádzajúce zo senátu doktora Harabina zakladá disciplinárnu zodpovednosť, treba dôkladne zvážiť aj pre skutočnosť, že vo veci rozhodoval senát skladajúci sa z troch sudcov,“ upozornila Švecová.

Harabina už kritizoval minister spravodlivosti Borec. Vyhlásil, že svojimi verdiktmi vniesol do súdnictva chaos a právnu neistotu. Rovnako kritický bol aj minister vnútra Kaliňák. Oslobodenie policajta za korupciu označil za nezákonný rozsudok. „Myslím si, že si ten, kto rozhodoval, neprečítal základný zákon. Všetci policajti sú Policajným zborom. Vyšetrovatelia sú všetci vyšetrovatelia, to je jedno, či sedia na inšpekcii, na dopravnej polícii. To je jeden Policajný zbor,“ reagoval Kaliňák.

Premiér Robert Fico v štvrtok vyhlásil, že v tomto spore má minister vnútra Robert Kaliňák jeho podporu. „Minister vnútra musí hľadať všetky možnosti, ako rozhodnutie zvrátiť. Dá sa to len cez Ústavný súd. Budem ministra podporovať," povedal Fico.

Bývalý šéf Najvyššieho súdu Harabin však považuje kritiku zo strany ministrov za hrubý zásah do nezávislosti súdu. Obidvom ministrom pripomenul, že nie politici, ale sudcovia vykladajú zákony. „Nie ja, ale politici škandalizujú Najvyšší súd. Je to vulgárny, hrubý zásah do sudcovskej nezávislosti,“ povedal Harabin.

S Harabinom, ktorý je predsedom Trestného kolégia Najvyššieho súdu, sú však nespokojní aj viacerí jeho členovia. Zatiaľ sa však neodhodlali ho odvolať. Zasiahnuť nemieni ani šéfka Najvyššieho súdu Švecová.

Minister Borec povedal, že na ťahu sú sudcovia. Pripomenul im, že očista sa dá urobiť aj zvnútra. „Sudcovia Najvyššieho súdu by sa mali zamyslieť nad tým, ako vylepšiť dobré meno justície a Trestného kolégia,“ reagoval minister. Podľa neho konať môže aj predsedníčka súdu Švecová.

Tá povedala, že „voľba a odvolávanie predsedu kolégia je výlučne vecou členov toho-ktorého kolégia". Pripúšťa, že tak môže spraviť aj predseda súdu, ale podľa nej ak majú členovia trestného kolégia a predseda spolu problémy, vedia oveľa lepšie označiť dôvody, ktoré ich k tomu vedú, ako predseda súdu.

Sudcov, ktorí by za Harabinov odchod z funkcie predsedu kolégia prípadne zdvihli ruku, je v 16-člennom kolégiu málo, len päť. Potrebných je osem hlasov. Ďalší šiesti sú Harabinovi stúpenci a u štyroch sudcov nie je isté, ako by v tajnej voľbe hlasovali.

Jediný, kto Harabina otvorene kritizuje za jeho riadenie Trestného kolégia, je sudca Peter Paluda. Toho už raz Harabin disciplinárne ako šéf Najvyššieho súdu potrestal a preradil ho po dvadsiatich rokoch z tohto kolégia na Správne kolégium. Paluda upozorňuje, že po svojom polročnom pôsobení v Trestnom kolégiu, kam ho znovu preradila predsedníčka Najvyššieho súdu, Harabin nie je schopný vykonávať túto funkciu. „Harabin by nemal byť ani sudcom, a nieto predsedom kolégia. On kazí rozhodovanie v senáte. Sudca má byť nezávislý a nestranný, a to on nie je,“ myslí si Paluda.

Samotný Harabin sa úvahami o svojom odvolaní podľa vlastných slov nezaoberá. Ak by sa tak stalo, prekážať mu to nebude. „Budem mať aspoň viac času na odstraňovanie nezákonnosti,“ poznamenal

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin