Víkend bude premenlivý, ten ďalší by mal byť už horúci

Končí sa mesiac, ktorého prvá polovica bola slnečná a horúca, druhá daždivá, zamračená a niektoré dni priniesli rekordne nízke teploty vzduchu. Chladnejší charakter počasia sa má zmeniť s príchodom júla, takže kto si naplánoval dovolenku na začiatok prázdnin, urobil dobre.

27.06.2015 06:00
počasie, teplo, leto Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Polovicu víkendu ešte ovplyvní zvlnený studený front, ktorý má prechádzať cez naše územie. Viac slnka si užijú južné regióny, v sobotu popoludní bude pribúdať oblačnosť, najmä na severe krajiny bude zamračené. Nedeľa bude chladnejšia, na mnohých miestach aj s dažďom.

Hoci uplynulý víkend sa niesol v znamení letného slnovratu, na niektorých miestach boli zaznamenané pre tento deň rekordne nízke teploty vzduchu. V nedeľu 21. júna ráno napríklad v Bratislave na Kolibe klesla teplota na 9 stupňov Celzia. „Pripisoval by som príčinu aj tomu, že je sucho. A v tom suchom vzduchu, keď je cez noc jasno, ochladenie prebieha výraznejšie, ako by napríklad to prostredie bolo vlhké,“ povedal klimatológ Pavol Faško.

A čo hovorí na júnové počasie, keď dva týždne horúčav striedalo prudké ochladenie, ktoré trvalo zhruba desať dní? „To sú dosť dlhé obdobia. Normálne by sa to malo tak striedať, že v priebehu týždňa by malo byť počas siedmich dní aj teplejšie, aj chladnejšie. Teraz tá zmena charakteru počasia trvala dosť dlho. A toto nás pravdepodobne čaká aj v tom období, ktoré bude nasledovať, a to je možno potešujúca správa pre tých, čo idú na dovolenku. Lebo tak ako teraz bolo chladnejšie počasie, malo by nasledovať dlhšie obdobie, keď bude nadnormálne teplo,“ skonštatoval klimatológ.

Optimistickejšie predpovede počasia prichádzajú s prázdninami. Vyzerá to tak, že nielen nasledujúci víkend, ale zdá sa, že aj ten ďalší júlový týždeň bude slnečno a teploty budú postupne atakovať tropické hodnoty, nielen cez deň. „To nadnormálne teplé počasie bude trvať dosť dlho, preto sa stále bude prostredie prehrievať, takže nakoniec príde rad aj na tropické noci,“ hovorí Faško. Počas tropickej noci neklesne teplota pod 20 stupňov Celzia a takúto noc už zaznamenali na niektorých meteorologických staniciach, napríklad z 12. na 13. júna, keď v Kuchyni bolo počas noci 20,1, v Podhájskej 21,5 a v Piešťanoch 20,5 stupňa.

Slnečné a teplé počasie by si mali dovolenkári užívať v prvých júlových dňoch pri Jadranskom mori aj v juhovýchodnej Európe. Ešte teplejšie ako u nás by malo byť v západnej Európe, v horúčavách sa zrejme budú hrať aj prvé kolá Wimbledonu. Klimatológ pred horúčavami vystríha najmä dovolenkárov, ktorí sa chystajú v týchto dňoch do Francúzska alebo Španielska.

Ako bude?

  • Sobota – Malá, v priebehu dňa od západu postupne prevažne veľká oblačnosť. Ojedinele slabý občasný dážď. Denná teplota 23 až 28, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši 18 až 23 stupňov.
  • Nedeľa – Prevažne veľká oblačnosť. Na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 stupňov.
  • Pondelok – Polooblačno, cez deň až oblačno a miestami prehánky, najmä na najmä na severe. Denná teplota 20 až 25, na severe miestami okolo 18 stupňov.
  • Utorok – Prevažne polooblačno. Ojedinele prehánky. Denná teplota 21 až 26 stupňov.
  • Streda – Malá, cez deň na severe a východe veľká oblačnosť a v tejto časti územia miestami prehánky. Denná teplota 23 až 28, na východe miestami okolo 21 stupňov.

    Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dovolenka #horúčavy #studený front #letný slnovrat