Cestovky sťahujú Tunisko z ponuky, po turistov poletí špeciál

V tuniskom letovisku Sousse, na ktoré v piatok zaútočili terosti, dovolenkuje aj niekoľko desiatok Slovákov. Priamo na mieste útokov by sa podľa údajov známych do našej uzávierky, nemal nachádzať žiaden z nich.

26.06.2015 20:00
debata (37)

Ministerstvá vnútra a zahraničných vecí plánovali v piatok po turistov poslať letecký špeciál. Viaceré z cestovných kancelárií škrtajú Tunisko zo svojej ponuky na celú sezónu. Podľa analytika prestalo byť bezpečným miestom na oddych.

Časť Slovákov dovolenkuje v blízkosti teroristami napadnutých hotelov. Cestovné kancelárie sa s nimi pokúšali skontaktovať od prvých informácií o útoku. Tie, s ktorými sa Pravde podarilo spojiť, už v piatok po počiatočných nejasnostiach vedeli, že všetci ich klienti sú v poriadku.

Prečítajte si viac o útoku v Tunisku v článku: Útoky na hotely v Tunisku, na súkromnej pláži zastrelili 37 ľudí

Komunikujú s nimi najmä cez delegátov priamo v Tunisku a snažia sa ich prepraviť čo najskôr späť domov. Na mimoriadnu situáciu zareagovalo aj ministerstvo vnútra. „Špeciál je pripravený, čaká sa len na to, kým sa dovolenkári dostanú na tuniské letisko,“ povedal v piatok hovorca ministra Ivan Netík.

„V meste Sousse máme 68 ľudí. Najbližší hotel našej cestovnej kancelárie sa od miesta nešťastia nachádza asi 20 minút cesty autom. Pre všetkých klientov, ktorí nášho delegáta požiadajú o predčasný návrat z dovolenky, hľadáme aktuálne možnosti letov,“ uviedla marketingová riaditeľka Satur Travel Jana Zedníková ešte pred tým, ako bolo známe, že Slovensko posiela do Tuniska špeciál.

Viaceré slovenské cestovné kancelárie po tragédii sťahujú Tunisko zo svojej ponuky. Rušia všetky lety a klientom ponúkajú náhradné riešenia a bezplatné storno aj mimoriadne aktuálnych zájazdov. „S okamžitou platnosťou rušíme všetky lety do Tuniska, a to nielen na najbližšie termíny, ale na celú letnú sezónu. Všetkým klientom, ktorí mali dovolenku do tohto letoviska zakúpenú, ponúkame bezplatnú možnosť rezervovania dovolenky do inej destinácie,“ objasnila Zedníková.

Podobne reagovala aj obchodná riaditeľka cestovnej kancelárie Ruefa Reisen Gabriela Kohútová: „V piatok tam mali odletieť ďalší dovolenkári. Cestovka im ponúkla náhradné zájazdy v iných krajinách.“

Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona prestáva byť Tunisko bezpečnou krajinou, hoci sa považovalo za najbezpečnejšie miesto v severnej Afrike. „Bezpečnejšie ako Alžírsko, kam sa vôbec nechodí a bezpečnejšie ako Egypt, kam sa chodí, ale kde sa odohralo veľa útokov. Je očividné, že určitá teroristická sieť, ktorá pôsobí v severnej Afrike, čiže v širšom Strednom východe, prenikla aj do Tuniska a toto miesto prestáva byť bezpečné,“ dodal Samson.

V hoteloch, na ktoré zaútočili teroristi, mala oddychovať prevažne nemecká a anglická klientela. Aj medzi desiatkami obetí útokov by mali byť prevažne Briti, Nemci a Belgičania. Všetky hotely, o ktorých sa v spojitosti s útokom hovorí, patria do španielskeho reťazca RIU.

Ministerstvo zahraničných vecí SR intenzívne komunikuje s miestnymi úradmi. Do registračného formulára na jeho webovej stránke sa pred odchodom do Tuniska zaregistrovalo 151 Slovákov, ktorí tam mohli byť aj v piatok. „Keďže registrácia je dobrovoľná, nevylučujeme, že skutočný počet osôb môže byť vyšší. Situáciu stále preverujeme,“ konštatoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Samson uvádza, že pre turistov, ktorí sa tam v súčasnosti nachádzajú, tuniské ozbrojené sily urobia všetko pre to, aby ich neodplašili, pretože turizmus predstavuje významnú časť tuniského hrubého domáceho produktu. „Budú sa pokúšať ich chrániť, či sa to podarí, je otázne, ale urobia všetko pre to, aby boli turisti v bezpečí,“ dodal.

Do budúcnosti už Tunisko podľa neho pravdepodobne nebude pre turistov zaujímavé. „Ak cestovné kancelárie rušia zájazdy do tejto krajiny, tak vedia, že záujem ľudí prudko opadne. Nájsť náhradnú destináciu v severnej Afrike, ktorá je bezpečná, je už ťažké,“ ozrejmil.

Tunisko je z pohľadu slovenských turistov siedmou najnavštevovanejšou destináciou. Vlani ho navštívilo viac ako dvadsaťtisíc Slovákov. Záujem o túto destináciu však klesol po marcovom teroristickom útoku na múzeum Bardo v tuniskej metropole.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #slováci #hotel #Tunisko #vládny špeciál #samovražedný útok