Z Tuniska sa vrátilo ďalších 109 Slovákov

Vládny špeciál v nedeľu krátko podvečer dopravil z tuniského Monastiru na bratislavské Letisko M. R. Štefánika ďalších 109 slovenských turistov.

28.06.2015 08:20 , aktualizované: 21:01
vládny špeciál, letisko, návrat, slováci, tunisko Foto: ,
Vládny špeciál priviezol v nedeľu krátko po polnoci slovenských turistov z Tuniska.
debata (101)

Ako informuje spravodajský portál teraz.sk, vládny špeciál v nedeľu krátko podvečer dopravil z tuniského Monastiru na bratislavské Letisko M. R. Štefánika ďalších 109 slovenských turistov.

Tí sa rozhodli pre udalosti v Tunisku ukončiť svoj pobyt pri mori predčasne, ešte pred skončením riadneho turnusu.

Vládny špeciál priviezol v nedeľu nadránom 116 Slovákov z Tuniska

Z Tuniska sa v nedeľu po polnoci sa podarilo dopraviť na bratislavské letisko 116 slovenských občanov. Ako sa pre médiá vyjadril hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov, v nedeľu o 13:00 hodine vládny špeciál poletí po ďalších 112 Slovákov, ktorí o prevoz prejavili záujem. Predpokladaný prílet je o 18:20.

Ako sa na letisku pre médiá vyjadrili niektorí cestujúci, situácia v Tunisku bola podľa nich zmätočná, niektorí nevedeli presne, čo sa stalo, a ako niektorí Slováci uviedli, hlavne bezprostredne po teroristickom útoku sa šírili rôzne informácie. „Báli sme sa,“ odznievalo na letisku po prílete 116 Slovákov najčastejšie.

Vládne lietadlo pre slovenských dovolenkárov vyletelo približne o 19:00 hodine, krátko po tom, čo sa Slovensku podarilo získať povolenie na prelet a pristátie v Tunisku. Medzi obeťami piatkového útoku v tuniskom meste Súsa neboli žiadni slovenskí občania. Ministerstvo zahraničných vecí vďaka systému dobrovoľnej registrácie vedelo o 160 Slovákov v krajine, napokon z komunikácie s cestovnými kanceláriami zistili, že ich je tam viac ako 600.

Rezort preto odporúča Slovákom cestujúcim do zahraničia, aby sa na ich stránke zaregistrovali. Vďaka tomu sa ministerstvo so Slovákmi v zahraničí dokáže rýchlejšie spojiť v prípade, ak sa niečo stane, alebo ich včas varovať.

Návrat slovenských turistov z Tuniska bol plný... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
vládny špeciál, návrat, turisti, slováci, tunisko Návrat slovenských turistov z Tuniska bol plný emócií.

Takmer 40 obetí si vyžiadal piatkový útok na pláži pred hotelom na pobreží v blízkosti tuniského mesta Súsa. Medzi obeťami sú hlavne Briti, ale podľa tuniských úradov aj občania Nemecka, Belgicka a Írska. K útoku sa prihlásil tzv. Islamský štát. Ten spáchal v Tunisku teroristický atentát aj v marci tohto roka. Vtedy si tragédia vyžiadala takmer 25 obetí. Po členov folklórneho súboru vtedy takisto vyslalo ministerstvo vnútra v spolupráci s rezortom zahraničia vládny špeciál. Vrátila sa ním približne tridsiatka detí.

Počas nedele by sa malo vrátiť ďalších 112... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
vládny špeciál, návrat, slováci, tunisko Počas nedele by sa malo vrátiť ďalších 112 Slovákov.

České ministerstvo zahraničných vecí už vydalo odporúčanie pred cestovaním do Tuniska. Svojich občanov vyzýva k maximálnej obozretnosti a odporúča vyhýbať sa miestam s veľkou koncentráciou osôb, ale aj individuálnemu cestovaniu po krajine, uvádza na svojej internetovej stránke. Ako sa vyjadril hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, Slovensko aj na základe informácií od partnerov z Európskej únie aj Tuniska vyhodnocuje situáciu a za základe toho sa rozhodne, či cestovné odporúčanie zmení.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Tunisko #vládny špeciál #teroristické útoky