Europoslanec Maňka: O tom, či prijmeme utečencov rozhodujeme sami

O tom, či prijmeme, alebo neprijmeme na Slovensko ekonomických migrantov, si rozhodujeme podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer) na Slovensku sami. Ako povedal v nedeľu, takto to stojí v platných zmluvách.

28.06.2015 11:33
debata (19)

„To znamená, ak niekto príde na Slovensko pre zárobok, alebo využívať sociálny systém, nikto nám nemôže prikázať, aby sme ho na Slovensku ponechali,“ uviedol. Europoslanci podľa Maňku roky upozorňujú na nedostatočné riešenie problému migrantov a všetkými možnými spôsobmi vyvolávajú tlak na Radu Európskej únie, ktorá zastupuje všetky členské štáty a na Európsku komisiu, aby problém riešili.

„Štáty doteraz nedostatočne financovali stráženie hraníc, monitorovanie, včasné odhalenie a zasiahnutie v prípadoch lodí s utečencami na mori,“ upozornil s tým, že financovanie agentúry pre vonkajšie hranice Frontex nepostačuje.

Podľa Maňku poslanci Európskeho parlamentu žiadali členské štáty, aby preukazovali solidaritu a odhodlanie tým, že zvýšia svoj príspevok do rozpočtu európskej agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ – Frontex.

Abrhan: Lisabonská zmluva odňala právo veta krajinám EÚ pri azylovej politike

Opačný názor má predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Podľa neho Robert Fico spolu s HZDS, SNS a SMK schválili Lisabonskú zmluvu, ktorá odňala právo veta členským krajinám EÚ pri azylovej politike.

“To znamená, že keď nás prehlasujú na európskej rade, tak kvóty budú platné aj na Slovensku, a to aj vďaka Smeru, SNS, HZDS a SMK, ktoré spoločne schválili Lisabonskú zmluvu,” povedal Abrhan. Podľa KDH treba urýchlene pomôcť ľuďom v severnej Afrike a nie prijímať ekonomických migrantov.

Jurinová: Slovensko by malo poskytnúť útočisko tým, ktorí to nevyhnutne potrebujú

Podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová (OĽaNO) upozornila, že Slovensko ako člen Európskej únie prispieva na rozvojovú pomoc v chudobných krajinách. “Mali by sme sa predovšetkým zamyslieť nad tým, ako to robiť efektívnejšie. Som za to, aby sme dôsledne dodržiavali azylovú politiku a aby Slovensko poskytlo útočisko tým, ktorí to nevyhnutne potrebujú,” povedala Jurinová v nedeľu.

Podľa nej treba jasne deklarovať, že Slovensko má a chce pomáhať dobrovoľne, nie z donútenia. “Citlivo i solidárne, pretože existujú skupiny, ako napríklad i sýrski kresťania, ktorých situácia je v súčasnosti katastrofálna a majú len malú šancu na prežitie, pokiaľ neutečú. K ich utrpeniu by sme nemali byť ľahostajní a mali by sme im poskytnúť útočisko,“ dodala.

Zmajkovičová: Je našou povinnosťou chrániť občanov Slovenskej republiky

Poslankyňa NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer) ako ambasádorka mieru poslala tento týždeň všetkým poslancom národného parlamentu otvorený list. „Ak nám ľudia nerozumejú, je to chyba. Ale komunikačná chyba je na strane vysielača, čiže na našej strane. Pre všetkých platia zákony a tie musíme dodržiavať aj pri otázkach riešenia náročnej situácie migrantov. Trpezlivo a pokojne vysvetľujme občanom naše stanoviská i postupy. S porozumením vnímajme ich obavy a strach,“ vyzvala poslancov.

Podľa nej Slovensko má pomáhať do tej miery, do akej mu stačia sily, na čo má prostriedky a najmä tam, kde problém utečencov vznikol. „Je našou povinnosťou chrániť občanov Slovenskej republiky a spoluvytvárať atmosféru dôvery a vzájomnej úcty,“ zdôraznila.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #europoslanci #Vladimír Maňka #Pavol Abrhan #Renáta Zmajkovičová #Erika Jurinová