Fico: Slovensko je pripravené pomôcť migrantom, len na dobrovoľnej báze

Budovanie bezpečných zón pre utečencov v ohrozených krajinách, humanitárna pomoc či pomoc Taliansku a Grécku pri rozdeľovaní migrantov na ekonomických a tých, ktorí utiekli zo strachu o vlastný život. Aj to sú formy pomoci Slovenska pri riešení problému migrantov po odmietnutí povinných kvót utečencov. Hovoril o nich v nedeľu v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska - RTVS O 5 minút 12 premiér Robert Fico.

28.06.2015 15:26
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (30)

„Tretí rozmer našej pomoci je vybrať na dobrovoľnej báze, koho budeme pozývať na Slovensko a komu dáme konkrétnu pomoc,“ dodal Fico s tým, že kritériom je, aby utečenci nepredstavovali bezpečnostné riziko pre Slovensko. O konkrétnom návrhu našej pomoci sa bude podľa premiéra Fica ešte hovoriť na pôde parlamentu, rámec našej ponuky by mohol byť známy do konca budúceho týždňa.

Premiér Fico vyhlasuje, že vláda Slovenskej republiky je pripravená pomôcť migrantom, no na dobrovoľnej báze. To sa podarilo presadiť aj na nedávnom summite v Bruseli. Podľa Fica je to tak správne, pretože migranti môžu predstavovať aj isté bezpečnostné riziko. „Ak by boli povinné kvóty prijaté, niekto by nám pridelil 800 alebo 1 000 ľudí, o ktorých by sme nevedeli, kto sú,“ uviedol v relácii Fico.

Ako dodal, netvrdí, že všetci migranti chcú len ublížiť, väčšina chce podľa neho prísť do Európy, nájsť si prácu a postarať sa o rodinu. „Chceme týchto ľudí rozdeliť na tých, ktorí sem idú z ekonomických dôvodov, a na tých, ktorí utekajú v obave o svoj život. Tým, ktorí potrebujú pomoc, dobrovoľne pomôže,“ hovorí premiér.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár si nemyslí, že je na mieste spájať migrantov s bezpečnostným rizikom. „Musím povedať, že ak niekto vyťahuje to, že sa musíme báť migrácie, lebo je to bezpečnostné riziko, a že to, čo sa stalo v Tunisku sa môže stať aj u nás – to je nebezpečné, to by sme nemali robiť. Nemyslím si, že nám to hrozí,“ povedal Bugár, ktorý v závere relácie Ficovi otvorene vytkol, že spája tému piatkového útoku na turistov v Tunisku s migrantmi.

Podľa Bugára tak vysielame signály, že migranti sú bezpečnostné riziko a posilňujú sa tak podobné skupiny, ktoré vyčíňali pred týždňom pri pochode proti migrácii v Bratislave. Podľa Bugára má Slovensko prísny azylový proces a vieme identifikovať ľudí, ktorí by mohli robiť problémy.

Bugár si myslí, že migranti sú problémom celej Európskej únie. Hovorí, že na riešenie problematiky by mala krajinám finančne prispievať únia, aj keď nebudú kvóty povinné. „Ak sa rozhodneme prijať napríklad 800 ľudí, tak na to by sme mali dostať aj peniaze z Európskej únie,“ uviedol. Podľa Bugára Slovensko vie tých približne 800 utečencov zvládnuť, zatiaľ sú u nás aj miesta v táboroch.

Premiér Fico vidí riešenie problému migrantov inde. Podľa neho by sa mala Európska únia dohodnúť na vytvorení bezpečných zón v Líbyi, kde by utečenci dostávali lekársku pomoc a cítili by sa tam bezpečne. Fico si tiež myslí, že by v ohrozenej krajine bolo treba nájsť partnera.

Podľa Bugára to nie je len o Líbyi, ale aj iných krajinách. „Vtedy budeme víťazom celej tejto hry o kvótach, ak budeme dosť aktívni, že my to chceme takto riešiť a na základe solidarity,“ povedal Bugár.

Povinné kvóty migrantov v uplynulých dňoch odmietli na summite v Bruseli lídri členských štátov EÚ. Slovensko na summite zastupoval premiér Fico, podľa ktorého boli tieto rokovania mimoriadne nepríjemné. "Niektoré krajiny robili nátlak.

Väčšie krajiny si chceli riešiť svoje problémy na úkor malých," povedal v relácii O 5 minút 12 Fico. Podľa Fica sa slovenská opozícia i vládna väčšina dohodla, že povinné kvóty nemôžu byť.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Robert Fico #utečenci