Polícia v Banskej Bystrici pomáha žiakom, ako povedať nie drogám

Nenechať nič na náhodný vývoj a venovať sa drogovej prevencii už v základných školách sa snaží polícia v Banskej Bystrici. Žiaci jedenástich tunajších škôl budú môcť od budúceho školského roka využiť nový pracovný zošit - Povedz drogám nie. Je určený pre žiakov 3. až 5. ročníka.

29.06.2015 13:30
debata

Išlo o pilotnú tému projektu Tancom proti drogám. Už tradične ho v Banskej Bystrici usporadúva krajské policajné riaditeľstvo v spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Mateja Bela.

Cieľom je podporiť výučbu v školách a poukázať na dôležitosť prospešne stráveného voľného času. Detská psychologička Eva Fischerová upozornila, že základom účinnej prevencie je včasnosť.

„Už deväť- až desaťročné deti vedia preventívne informácie racionálne spracovať, najlepšie prostredníctvom modelových situácií, scénok a podobne, takže začať u nich je určite prospešné,“ zdôraznila. Zároveň však dodala, že v prvom rade sú pre deti príkladom ich rodičia, až potom škola a okolie.

Pomôcku si pochvaľujú aj samotné školy. „S projektom som veľmi spokojná. Zúčastnili sme sa na ňom aj po minulé roky a vždy to malo veľký ohlas u detí aj učiteľov. Upozorňuje žiakov na to, čo je správne, zdraviu prospešné a čo, naopak, ohrozuje ich zdravie. Ako pomôcku to veľmi vítam, dosiaľ sme nič podobné nemali k dispozícii. Pracovný zošit bol veľmi dobrý nápad, určite by som také niečo odporučila aj iným školám,“ povedala výchovná poradkyňa Katarína Múková zo Základnej školy Ďumbierska v Banskej Bystrici.

Protidrogový projekt funguje na pôde mesta Banská Bystrica už štvrtý rok. Tvorcovia v ňom reagujú na novinky a trendy. Tento rok sa rozhodli posunúť ho ďalej formou pracovného zošita, ktorý školy dostali na CD-nosičoch.

„Mladí sa k mnohým informáciám dostávajú rýchlejšie, sú pohotovejší. Otázne je, či sú pre nich všetky informácie zrozumiteľné,“ vysvetlila Andrea Petrovičová z oddelenia komunikácie a prevencie krajského riaditeľstva polície v Banskej Bystrici, prečo vlastne nová pomôcka vznikla.

Pracovný zošit sprevádza témami, ako je závislosť, alkohol či cigarety. Informuje o prvej pomoci, podnecuje logické uvažovanie prostredníctvom osemsmeroviek, ale aj predstavivosť v maľovankách. „Všetci, ktorí na tejto aktivite pracovali, to robili s láskou.

Na polícii v Banskej Bystrici to robíme v rámci pracovnej náplne, baví nás to. Finančné náklady boli minimálne, keďže úlohy v zošite pripravila univerzita a komunikačná agentúra na projekte spolupracovala sponzorsky,“ doplnila Petrovičová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #školy #drogy #prevencia